Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü’ne bağlı Rize 100. Yıl Çay Paketleme Fabrikası’nda, 50 gün ve üzeri rapor alan 156 işçiden 26’sı sürgün edildi. Sürgün edilen işçiler geçici görevlendirmeyle Ankara pazarlama ve üretim bölge müdürlüğüne gönderildi. Sürgün edilen işçilerin Tek Gıda-İş Sendikası üyesi olması dikkat çekerken, işçiler bu uygulamaya tehki gösterdi.
TEFTİŞ KURULU RAPORU SONRASI SÜRGÜN
Bu arada sürgün edilen işçilerin kurumun teftiş kurulu raporu sonrası gerçekleşmesi dikkat çekti. Çay İşletmeleri Genel Müdürvekili Süleyman Pınarbaşı imzasıyla fabrika müdürlüğüne gönderilen yazıda “Teftiş kurulu başkanlığımızca yapılan genel müdürlük makamının 29.12.2015 tarih ve 78420 sayılı onayı ile onaylanan 29.12.2015 tarih ve 5 sayılı tahkikat raporu doğrultusunda 100.yıl çay paketleme fabrikasının ekli listede yazılı 26 işçisinin Ankara pazarlama ve üretim bölge müdürlüğü emrine 3 ay süre ile geçici görevli kılınmaları uygun görülmüştür” dendi. Bu yazıda “geçici görevlendirme”ye ilişkin bir açıklık bulunmamasına tepki gösteren işçiler, “Ortada kurumun yaptığı iddia edilen bir teftiş var ancak bu teftişin ne olduğu ve neden yapıldığı belli değil. Teftiş kurulu raporu bizler için hazırlanmışsa içeriği konusunda bizlere neden bilgi verilmiyor” dedi. Kışın ortasında birden Ankara’ya gönderildiklerini ifade eden işçiler, bu uygulamanın ihtiyaçtan değil cezalandırma amaçlı olduğunu söyledi.
ANKARA’YA GİDEN GERİ DÖNEMEDİ
Edindikleri bilgilere göre 50 gün ve üzeri rapor alan işçilerin art niyetli rapor aldığı iddiasıyla Ankara’ya gönderildiğini anlatan işçiler “156 işçi içinden neden yalnızca bizler, yani listede yer alan 26 işçinin ismi var? diğer işçilerin ismi neden listede yok? Diğer arkadaşlarımızın Ankara’ya haksız yere gönderilmelerine asla gönlümüz razı değil ancak bu arkadaşlarımızın bir çoğu bizlerden daha çok rapor almış kişiler. Bugün Ankara’ya geçici görev adı altında sürgün edilen işçilerin hemen hemen tamamı Tek Gıda-İş üyesi işçiler. Aramızda Öz Gıda-İş üyesi bir ve ya 2 kişi çıkar. Onlar da baskı ve korku sonucu Öz Gıda-İş’e üye olmuş, korku nedeniyle sesini çıkartamayan kişiler” diye konuştu. Daha önce de Öz Gıda-İş’e üye olmayan bir çok işçinin sürgüne tabi tutulduğunu anlatan işçiler, “Bu arkadaşlarımız 3 ay geçmesine rağmen hâlâ eski işyerlerine geri gönderilmediler. Yeniden geçici görevlendirme yazısı yazılarak bir 3 ay daha Ankara’da sürgün hayati yaşamaya mecbur bırakıldılar” dedi.