Home , Dünya , HKP(M) Merkez Komitesi: Azad Yoldaş Polis tarafından katledildi

HKP(M) Merkez Komitesi: Azad Yoldaş Polis tarafından katledildi

HİNDİSTAN | 05 – 07 – 2010 | Hindistan Komünist Partisi (Maoist) yayımladığı basın açıklamasıyla Azad’ın (Cherkuri Rajkumar) özel polis tarafından işlenen bir cinayet olduğu kaydederek, intikamının alınacağını belirtti. Açıklamada, özel polisin bu bilinçli katliamından sonra HKP(M)’nin barış görüşmeleri için masaya oturmayacağı da yer alıyor.

Açıklamanın tümü şöyle:

Çatışma değil! Andra Paradeşh (AP) polisi tarafından işlenen bir cinayet.

Şehit yoldaşlar AZAD (CHERUKURE RAJKUMAR) ve HEM PANDEY (JİTENDER)’e kızıl selamlar.

Andra Paradeşh hükümetinin faşist çeteleri tarafından öldürülen yoldaşların intikamını alalım.

AZAD ve yoldaş HEM PANDEY 1 Haziran günü Nagpur’da tutuklandılar.

1 Haziran günü siyasi büro üyesi ve aynı zamanda HKP (Maoistin)’in sözcüsü ve bölge komitesi düzeyinde örgütlü olan HEM PANDEY ile birlikte kaçırıp infaz etmekle ünllenen Andra Paradeşh özel polis birimi tarafından Nagpur şehrinde, onları almak için gelen bir yoldaşla buluşmak üzere iken tutuklandılar.  Edindikleri istihbarat üzerinden (AP) özel polis biriminin kiralık katilleri tarafından kaçırılıp büyük ihtimalle helikopterle Adilabad ormanlarına götürülüp katledildiler.

Yoldaşların anısı önünde saygıyla eğiliyor ve intikamlarını alacağımıza yemin ediyoruz.

Yoldaş AZAD’ın hayatı:

Yoldaş AZAD HKP (Maoist)’in en önemli yöneticilerinden biriydi. AP’nin Krishna bölgesinde gelir düzeyi yüksek bir ailede doğdu. İlk eğitimini Vizianagaram bölgesindeki Sainik okulunda tamamladı. Daha sonra öğrenci hareketi tarafından çok iyi tanınan yoldaş Surapuneni Janardhan tarafından 1974 yılında RSU’da örgütlendi. Bölge Mühendislik Fakültesinde (o dönemde Radikal Mühendislik Fakültesi olarak ünlenen) kimya mühendisliği eğitimini başarılı bir öğrenci olarak tamamladı ve parti talimatı üzerine Vishakhapatnam bölgesine atandı. AP’deki Radikal Öğrenci Derneğinin 1984 yılına kadar ikinci başkanlığını yaptı. O dönemde AP’deki geniş öğrenci eylemlerinin ve halk hareketinin arkasında örgütleyicisi olarak sorumluluklar üstlendi. Daha sonra HKP (ML) (HS)’nın bölge komitesi üyesi oldu. Aynı dönemde Hindistanda uzunca bir süre seyahat ederek ulusal sorun üzerine 1981’de Madras’ta bir seminer örgütledi. Daha sonra 1982 yılında Karnataka bölgesinde parti faliyetlerini başlatarak Karnataka Eyalet Komitesinin kurucu üyelerinden birisi oldu. 1990 yılında toplanan parti genel kurulu tarafından merkez komitesine atandı. Yine 1995’teki konferansta parti merkez komitesi siyasi bürosuna seçildi. Bu görevlerini HKP (Maoist)’in kurulduğu 2004 yılından sonra da devam etti. Ve aynı zamanda merkez komitesi sözcülüğünüde sürdürüyordu.

Mütevazi yaşamı, çalışkanlığı, doymak bilmeyen okuma tutkusu, koşulları analiz etmedeki yetkinliği, net ve sade anlatımı, keskin zekası ve örgütsel yetenekleriyle tanınan yoldaş her dönem devrimci harekete büyük katkılar yapmıştır. Halkın Yürüyüşü , Halk Savaşı ve Maoist Bültende sayısız makalesi yayınlandı. Özellikle AP’deki aydınların Sovyet emperyalizminin 1990’da ki çöküşünden sonra kafa karışıklığı yaşaması ve devrime olan inancını kaybetmesi üzerine eleştirel makaleler yazmıştır.

Onun ölümüyle Hindistan devrimi 35 yıllık neferini, parlayan yıldızını ve örnek bir yoldaşını kaybetmiştir.

Katledilmeden hemen önce yoldaş ünlü bir dergiden röportaj için soruları almış ve şuan bir seyehatte olduğunu ve bu soruları en kısa zamanda cevaplayacağını bildirmişti.

Yoldaş Hem Pandey AP özel polis birimi tarafından katledildi.

Uttarakhand eyaletinin Pithoragarh şehrine yakın bir köyde doğan yoldaş Hem Pandey 30 yaşındaydı. Tarih üzerine eğitimini Nainital üniversitesinde tamamlayan yoldaş daha sonra doktora eğitimi için aynı fakülteye kayıt olur. Üniversitedeyken AISA’nın aktif bir üyesidir ve zamanla bu örgütün devrimci olmayan aldatıcı politikalarının farkına varır ve radikal arayışlara yönelerek 2001 yılında HKP (ML) (HS)’ye katılır. Almora bölgesinin dağ köylerinde örgütleme çalışmaları yürütür. İlgiyle takip edilen, yüksek enerjili, tatlı dilli yoldaş kısa zamanda bölge halkının sevgisini kazanır. 2005 yılında daha önemli görevlere atanır. Yeni sorumluluklarını sabırla yerine getirir. Öğrenme iştahı, sürekli okuması bitmez tükenmez yeni fikirler üretmedeki şevki bütün devrimcilere örnek teşkil etmekteydi. Değişik isimler adı altında sayısız makalesi yayınlandı. Yoldaş Hem Padney cesedinin Uttarakhand eyaletinde yaşayan annesine teslim edilmesi için insan hakları örgütlerinin harekete geçmesini talep ediyoruz.

AP özel polis birimi Mossad’ın Hindistanaki versiyonudur.

Mossad tarafından eğitilen AP  özel polis birimi ustalarının kötü şöhretini Hindistanda kazanmıştır. Bu özel birim, eyalet sınırları boyunca insanları kaçırıp katletmekte ve kendi kanunlarını bile hiçe saymaktadır. Bütün bunlar Manmohan-Sonıa ve Chidambaram denetiminde olmaktadır. Devrimcileri öldüren ve  AP yüksek mahkemesinin IPC 302 maddesi uyarınca bu yargısız infazları cinayet olarak değerlendiren kararıyla alay eden bu faşist çetenin kolları  Hindistanda her yere uzanmaktadır.  Eninde sonunda kitleler bu katillerin hesabını soracaktır.

Azad ve Hem Pandey yoldaşların kanları Chidambaram’ın ellerine bulaşmışken, Hindistan Komünist Partisi (Maoist)den nasıl barış görüşmeleri için masaya oturmasını bekler?

Hindistan Komünist Partisi (Maoist) gerçek zorluklar karşısında hiçbir zaman feryat edip mücadeleden kaçmadı. AP polisi en safların bile inanmayacağı ahmakça yalanlar üretti. Hindistan Komünist Partisi (Maoist) halka karşı sorumluluklarından kaynaklı her zaman gerçekleri ifade etmiş ve  doğruları söylemiştir. Azad yoldaşın programında Adilabad’ın Sarkepally Ormanı’na gitmek yoktu. Azad, yapılacak karşılıklı ateşkesin tarihini belirlemek için yoldaşlarımızla konuşmanın yanı sıra, Swamy Agnivesh gibi iyi niyetli insanlarla da somut öneriler noktasında tartışacaktı. Azad yoldaş Swamy Agnivanesh’in kendisine yazdığı 26 Haziran 2010 tarihli gizli mektubunu taşıyordu.  Azad ve Hem Pandey yoldaşların kanları Chidambaram’ın ellerine bulaşmışken, Hindistan Komünist Partisi (Maoist)den nasıl barış görüşmeleri için masaya oturmasını bekler? Kendisi sürekli olarak uyguladığı şiddeti inkar etmektedir. AP Polisi tarafından Chidambaram’ın onayı ile silahsız yoldaşlarımızın katledilmesi şeytanlık değilse nedir?

AP Polisinin Pembe Yalanları

Adilabad’da herhangi bir hareket ve örgütlenme olmamasına rağmen, Azad yoldaşın Adilabad’a gitmesi neden gerekli olsun? Polisin AK47 silahı bulması pembe bir yalandır. Azad yoldaş saat sabah 10 civarı yoldaş Hem Pandey ile birlikte Nagpur İstasyonu’nda trenden inmiş ve AP özel polis birimi tarafından silahsız olarak gözaltına alınmıştır. Hükümet kendi anayasasının 21. maddesini uyguluyor mu? Hükümet Cenova Konvensiyon’unun özü olan, ‘savunmasız kişi’ ye kötü davranılmaması gerektiğini bilmiyor mu? Devletin bir taraftan işkenceyi önleme yasaları çıkarırken, diğer taraftan sürekli olarak tutuklulara işkence yapması ikiyüzlülük ve hileyi ifade etmez mi? AP polisi tarafından sürekli tekrarlanan ve basına sunulan bu  tertiplenmiş hikayeler kabak tadı vermekte. Anayasa ile garanti altına alınmış yaşam hakkıyla dalga geçilmekte ve 24 saatlik gözaltı süresi, 24 saat içinde katletmeye dönüşmekte, ve böylece aile üyelerine tazminat fırsatı ortadan kalkmaktadır.

Bizler insan hakları örgütlerini, demokratları, yurtseverleri; bu tarz düzmece olayların araştırılması, gözaltında kayıplar örneğindeki gibi, tüm ülkede yaşanan haksızlıkların ortaya çıkarılması ve doğruların halkla buluşması adına mücadeleyi büyütmeye çağırıyoruz.

Hindistan Komünist Partisi (Maoist)

Sözcü

Ajay