Home , Dünya , Hiroşima’da öleli oluyor bir 68 yıl kadar

Hiroşima’da öleli oluyor bir 68 yıl kadar

Atom_bombas_HiroimaHiROSiMA |06-08-2013 | ABD’nin İkinci Dünya Savaşı sırasında atom bombası attığı Japonya’nın Hiroşima kentinde hayatını kaybedenler 68’inci yıldönümünde anıldı.

Hiroşima’da dünyada sivillere karşı ilk kullanılan nükleer bombasının düştüğü nokta yakınında, saldırıda hayatını kaybedenler için anıtın bulunduğu Barış Parkı’nda düzenlenen anma törenine 50 bin kişi katıldı. Anmaya 60’ın üzerinden ülkeden temsilciler de katıldı.

Bir tapınaktan çanın çalınmasının ardından yapılan saygı duruşuyla başlayan anma töreninde, parkın en önemli parçası Hiroşima Ebedi Alev anıtına çiçekler bırakıldı.

Törende konuşan Japonya Başbakanı Şinzo Abe, “nükleer malzemelerden arınmış bir dünya için” elinden gelen tüm çabayı gösterme sözü verdi. Abe, atom bombasının yarattığı felaketin tekrarlanmaması için Japonya’nın nükleer silah üretmeme, nükleer silah bulundurmama ve Japonya topraklarına nükleer silah sokmama prensiplerini koruyacağını belirtti.

Başbakan Abe, „Biz Japonlar savaşta atom bombasıyla vurulan tek ulusuz. Nükleer silahlardan arınmış bir dünya hedefine ulaşılması için bizim çaba gösterme sorumluluğumuz var“ dedi.

ABD’nin bir savaş uçağı ile Hiroşima’ya attığı atom bombası büyük bölümü patlama anında olmak üzere 140 bin insanın hayatını kaybetmesine neden olmuştu.

Bu saldırıdan 3 gün sonra Nagazaki’ye ikinci atom bombası atıldı. iki kentte atom bombası vahşetinden ölenlerin sayısı 360 bini geçtiği tahmin ediliyor.

Saldırıların ardından ortaya çıkan radyoaktivitenin neden olduğu sağlık sorunları bugün hala insanları etkilemeye devam ediyor.

„Kırkbeş saniyede oldu herşey

8.15`te Hiroşima vardı

Hiroşima yaşıyordu

Saniyelerin çiçek soluğunda

Saat 8.16 olduğun da

Yoktu Hiroşima „

-Ceyhun Atıf Kansu-