Home , Avrupa , Hiçbir çocuk illegal değildir kampanyası başladı

Hiçbir çocuk illegal değildir kampanyası başladı

keinkindistillegalİSVİÇRE | 20 – 05 – 2009 | Mayıs ayının başından itibaren ‚Hiçbir çocuk illegal değildir‘ adı altında İsviçre’de oturum izini olmayan binlerce göçmen çocuk için bir kampanya başlatıldı. 90’dan fazla tanınmış kişi ve kurumun girişimi ile başlatılan bu kampanya 2010 yılı başına kadar sürecek. Toplanacak imzalar ise daha sonra İsviçre’nin yetkili makamlarına sunulacak. 

www.keinkindistillegal.ch sitesinde yayımlanan manifesto’da çocukların yaşadıkları sorunlar açılarak talepler sıralanıyor. Manifesto, toplum tarafında varlıkları görülmek istenmeyen binlerce çocuk oturma izinleri olmadığı için insanlık dışı koşullarda yaşadığına dikkat çekiyor. Anne ve babalarla olan ilişkilerin bozulması ve bunun sonucunda psikolojilerinin bozulmasını da dile getiren manifesto’da şu taleplerin de altı çiziliyor:

– Herkese eğitim hakkı en geniş anlamı ile oturma izini olmayan çocuklar içinde hayata geçirmeli, engeller ortadan kaldırılmalı.

– Oturma izni olmayan göçmen çocuklarının sınır dışı edilmeleri durdurulmalı.

– Çocuklara oturma izini verilmesi için gerekli yasal işlemler basitleştirilmeli.

– Birleşmiş Miletler Çocuk Hakları Bildirgesinin İsviçere makamlarınca tam olarak kabul edilmeli ve uygulanmalı.

Başlatılan kampanya ile oturma izni olmayan çocukların içinde bulundukları zor durumlarının dikkate alınması, bu durumun sebebinin çocukların olmadığı anlayışı da gündeme getirilmeye çalışılıyor.

İsviçre Anayasasısı yanısıra Birleşmiş Milletler Bildirgesinde de oturum hakkı bu çocuklar içinde yok sayılmaktadır. Bu yasalar kapsamında oturum olanaklarından yararlanma hakları olmasına rağmen oturma izni olan çocuklarının sayısının istatistiki olarak çok düşük.

Daha önce bu konuda yapılan girişimlerde bir sonuç alınmamıştı. Bakan Leuthard’a gönderilen mektup cevapsız kalmış, parlemento’ya oturma izni olmayan göçmen çocukların haklarını savunan iki önerge verilmişti. Meclis bu önergeleri de halen gündemine almadı. Bu kampanya ile bir kez daha çocukların durumlarını politikacılara ve kamuoyuna duyurmak isteniyor.

Kampanya Anlaufstelle für Sans-Papiers Basel, Verein Berner Beratungsstelle für Sans-Papiers, Sans-Papiers Anlaufstelle Zürich SPAZ, Collectif de soutien aux sans-papiers de Genève, terre des hommes schweiz, Hilfswerk der Evangelischen Kirchen Schweiz HEKS, Schweizerischer Katholischer Frauenbund SKF, Unia – Die Gewerkschaft, Verband des Personals öffentlicher Dienste vpod kurumları tarafından organize ediliyor.

Desteklemek isteyenler www.keinkindistillegal.ch sitesinde başvuru yapabilirler.