DİYARBAKIR | 25 – 05 – 2010 | Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ile Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’na (DİSK) bağlı Genel İş Sendikası toplu iş sözleşmesi imzaladı. Belediye ve DİSKİ Genel Müdürlüğü’nde çalışan 960 işçiyi kapsayan sözleşmeye göre 1 Mayıs ve Newroz idari tatil sayılırken, kadın çalışanlar ise 8 Mart ve “Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü” olan 25 Kasım izinli sayılacak.
Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonu’nda yapılan imza törenine Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, Genel İş Genel Başkanı Erol Ekici, Türk Tabipler Birliği Başkanı Prof. Dr. Gençay Gürsoy ile belediye ve DİSKİ personeli katıldı.
Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir 570’i Büyükşehir Belediyesi, 390 DİSKİ Genel Müdürlüğü’nde çalışan 960 işçiyle toplu sözleşmeyi imzalayacaklarını söyledi. Türkiye koşullarında ve bütün belediyelerde en yüksek ücreti ve özlük haklarını mesai arkadaşlarının aldığını ifade eden Baydemir “Peşinen söyleyeyim ananızın ak sütü gibi helal olsun ve helaldir. Alın terinizdir” dedi.
Gerçeğimize yabancılaşmayın
Belediye çalışanlarından tek istirhamının topluma yabancılaşmamaları olduğuna vurgu yapan Baydemir şöyle dedi: “Öyle bir cendereden geçiyoruz ki, öyle bir toplumda yaşıyoruz ki işçi sınıfı yok, işsiz sınıfı var. Bir kentin nüfusunun çalışabilir kısmının yüzde 60’ı işsiz. Bu bir vahamettir. Eğer bu toplum patlamıyorsa, Arjantin olmuyorsa yüksek onurundan kaynaklıdır. Artık yoksulluk sınırı değil, açlık sınırındayız. Çok iyi biliyoruz ki evine kuru ekmek girmeyen insanlarımız var. Bir sosyal sorumluluk projesine birlikte imza atmakla sizleri kutluyorum. Her mesai arkadaşımın her ay aldığı ücretten 15 lira Sarmaşık Derneği’ne aktarılıyor. Derneğin hesabından da Gıda Bankası’na buradan da ihtiyaç sahibi, dezavantajlı insanlarımızın evine erzak olarak gidecek. Bu itibarla da toplumun gerçeğiyle yabancılaşmama çağrımı yüksek sesle bir kez daha ifade etmek istiyorum. Biz coğrafyamıza, kentimize, insanlarımıza ne olursa olsun asla yabancılaşmamalıyız.”
Başarmak dışında çıkış yolumuz yok
“Bana göre ne olursa olsun gökten zembille hiçbir kimse gelmeyecek, buradaki açlık, işsizlik sorununu çözmeyecek” diyen Baydemir emekçisiyle, işvereniyle, STK’sıyla kent dinamiklerinin el ele vermek dışında başka bir çarelerinin olmadığını söyledi. Baydemir şunları söyledi: “Çabamı asla yitirmeyeceğim ama umudumu yitirmiş durumdayım. Dolayısıyla bir kuruşumuzu dahi aynı zamanda sosyal yaralarımızı sarma konusunda ve birlikte yaşamı onurlulaştırma konusunda harcamakla mükellef olduğumuzun altını çizmek istiyorum.”
İş yapmak onurlu barış eylemidir
“Bu kente, bu halka hizmet etmek benim açımdan bir onurdur” diyen Baydemir Diyarbakır’ın altyapı konusunda büyük bir performans elde ettiğini şimdi var gücüyle üst yapıya ve vizyon çalışmalarına yöneldiğini söyledi. İş yapmanın bir demokrasi, onurlu barış ve yaşamı yeninde kurgulama eylemi olduğunu dile getiren Baydemir şöyle konuştu: “Dolayısıyla benim için fiziki koşullarım elverdiği sürece 24 saat çalışmak bir boyun borcudur. Şüphesiz ki ‘saatleri değiştirelim’ demiyorum ama bu kentte mesai mefhumuyla 70 yıllık yaralarımızı saramayacağımızın bilinciyle hareket etmeliyiz. Ben bütün çalışma arkadaşlarımdan öyle bir beklentim var. Biz sabah 8 akşam 5 ile Diyarbakır’ın yarasını saramayız. 70 yıllık bir geri bırakılmışlık süreci, 30 yıllık çatışma süreci… Eğer biz bu kenti yeninde inşa etmek istiyorsak saate bakmaksızın bu işe sadece beden, zihinsel gücü değil yüreğimizi de ortaya koymalıyız. Eğer yüreğimizi de katarsak bu ülkede pek çok değişim ve dönüşüme ve yeni yerinden yönetimler modelini yaratma konusunda da önemli bir misyonun gereğini yerine getirmiş oluruz.”
Alınteriniz yoksulun sofrasına akacak
Ardından Sarmaşık Derneği Başkanı Dr. Selçuk Mızraklı yaptığı teşekkür konuşmasında Diyarbakır’da bir ilk gerçekleştirildiğine dikkat çekti. Mızraklı “Sadece ekonomik temelde sendikacılık yapmayan sendikamızın daha çok aile hukukundan, kadın hakları ve özgürlüğünden bu maddelerin toplu sözleşme maddeleri olarak yerleştirildiğini biliyorduk. Ama bu defa özellikle emekçi kardeşlerimizin alın terinin bir kısmını yoksulların sofrasına akıtacak” diye konuştu. Selçuklu bu konuda gerek belediye, gerekse emekçilerin gösterdiği duyarlılığın bütün bir topluma örnek olmasını diledi.
Örgütlülük şiddetin panzehiridir
DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi de özellikle Diyarbakır Belediyesi’nde çalışanların DİSK’e katılmasından büyük onur duyduğunu ve “Çünkü esas adresimiz burasıydı” diyerek sözlerine başladı. Çelebi “Esas bu sorunun çözülmesinde yalnız ekonomik haklarını değil, demokrasi mücadelesinde yer alan konfederasyon olarak DİSK’in içinde yer almanız barışa, demokrasiye, özgürlüklere giden yolda sizin de bir parça katkınızın olması anlamına geliyor” dedi.
Sorunun bütünüyle ele alındığında örgütlülüğün bütün şiddetin panzehiri olduğunu ifade eden Çelebi “Panzehir örgütlü toplumu yaratmaktan geçiyor” dedi. Örgütlü toplumu yaratmak için buradaki işsizlerin sorununu çözmek gerektiğinin altını çizen Çelebi şöyle konuştu: “İşsiz insanların örgütlülüğünü yakalamak bir şeyi de çözmüyor. Eğer yüzde 60 işsizse burada işçi sınıfı yerine, işsizler sınıfının bulunduğu koşulları dikkate aldığımızda önemli bir sorumluluğumuz daha var bu bölgede. Bu sürece önemli bir katkıda bulunmak, bu bölgenin sorunlarını daha içtenlikle yürekten takip etmeye ihtiyacımız var. Hani bir günde, bir saatte olmaz. Günlerce belki konuşup birbirimizi anlamaya, bir de yalnız buradaki arkadaşlarımızın bizim anlamamız değil, diğer bölgedeki arkadaşlarımızın da sizi anlaması, sizin onları anlamanızı eşitlemeye ihtiyaç var. Yani kitle örgütümüz bazen bu sorunları dile getirdiğimiz için eleştiriler başka türlü de bize yöneliyor. O kardeşliği, barışı tesis etme çabalarına katkı vermeliyiz.”
Sadaka değil sosyal devlet modeli
Sözleşmenin en önemli boyutunu ise Çelebi Şöyle açıkladı: “Bir sadaka kültürü adı altında değil gerçekten bir sosyal devlet modelinin sosyal algılamanın bir belediye eliyle yürütülmesi önemli. Bunu dilenci gibi görüp sadaka gibi bu katkı verilmesi değil, bunun aidiyetinin bir dayanışma sonucu ortaya konulması ve sizin içtenlikle katkı veriyor olmanızdan dolayı teşekkür ediyorum.” Sözleşmenin sadece ücret olmadığını söyleyen Çelebi “Diğer temel haklara baktığımızda Newroz’dan 1 Mayıs’a kadar, şiddet uygulamasına karşı alınan tedbirlerin bir bütününe bir caydırıcılığına bakıldığında burada ne kadar güzel bir düzenin sözleşmede ortaya konulduğunu çok net görürüz” dedi.
Belediye çalışanlarına seslenen Çelebi “Bizim sorumluluğumuz Diyarbakır’adır. Bizler en örnek çalışmayı yapan sendikalarız, daha el ele vermek zorundayız. Buradaki her başarı, burada yapacağınız en güzel hizmet bilin ki size yeniden dönecek. Burayı her güzelleştirdiğinizde bu size geri dönecektir” diye konuştu.
Konuşmaların ardından Baydemir ve Çelebi sözleşmeye imza attı. (Diyarbakır Belediyesi)