Home , Avrupa , Hessen, Seçim Öncesi Protestolara Sahne Oldu

Hessen, Seçim Öncesi Protestolara Sahne Oldu

hessenogrencilerFRANKFURT | 15 – 01 – 2009 | Önceki gün Almanya’nın Hessen eyaletinde seçimlere dört gün kala bölgesel çapta iki eylemlilik gercekleşti. Frankfurt’da ard arda gerçekleşen eylemlerin birincisi Hessen’de eğitim politikalarınındaki Bologna süreciyle başlayan değişiklikleri protesto etmek amacıyla saat 3 te başladı.

Eğitim ve Bilim Sendikası (GEW) tarafından organize edilen ve 5000 kişinin katıldığı yürüyüşe Hessen’in farklı şehirlerinden Frankfurt’a otobüsler kaldırıldı. Frankfurt’un farklı alanlarından dört koldan başlayan yürüyüşe genellikle liseli ve üniversiteli ögrenciler katılım sağladı.

Sosyaladalet!, üçlü okul sistemine hayır!, süper stresse hayır!, Öğretmen açığı kapansın, sınıflar küçültülsün! Gibi taleplerin dillendirildiği etkinlikte YDG, ‚Eğitim Meta Değildir! Bologna Sürecini Durduralım!‘ almanca yazılı pankartıyla ilgi topladı.

Sosyal ilerlemeyi mücadele ederek kazanalım!

Tarihi Römerberg alanında son bulan birinci eylemlilikten sonra ikinci eylem başladı. ‚Sosyal ilerleyişi kazanalım!‘ (sozialen fortschritt erkämpfen) sloganından yola çıkılan eylemliliğe pek çok sivil toplum, demokratik kitle örgütleri ve partilerin olduğu 4000 kişi katıldı. Bu eylemliligin hazirligi asamasinda ATİF’in ve YDG’nin de icinde bulunduğu 14 Ocak birliği (14 Januar bündnis) adı altında, pek cok örgütün bulunduğu bir birlik oluşturuldu. Bir kac aydan beridir süren birlik toplantılarında bazı konularda fikir ayrılıkları yaşanmış, özellikle Filistin’de sürdürülen katliam konusunda yürüyüşte pasif tavır takınılması, savaş karşıtı ve yaşanan savaşın insani boyutunun anlatılması üzerinde minimum fikir birliğine varılmıştı. Özellikle ‚Anti-Deutsch‘ gruplarının yoğun provakasyonuna rağmen oluşturulan konsesüs gereği, savaşın derhal sona erdirilmesi, insani yardımların ve tıbbi yardımların aciliyet olduğu, Alman devletinin derhal silah ticaretini kesmesi ve Gaza üzerinde oluşturulan blokajın kaldırılması talepleri etkinliğin başında dile getirildi.

Etkinliğin başlamasıyla birlikte, Filistin’e özgürlük! Pankartının açılması dikkati çekerken, pankart arkasında 100 kişilik bir kalabalık oluştu. Aralarında ATIF, YDG, AGİF ve Revolution, Aleta gibi anti emperyalist gruplardan oluşan kortejin yürüyüşün en canlı korteji olduğu dikkat çekerken, sık sık Filistine özgürlük!, İsrail Filistinden Defol!, Yaşasın enternasyonal dayanışma! vb sloganlar haykırıldı.

Gruplar adına yapılan konuşmalarda, havaalanının genişletilmesine karşı sivil insiyatif temsilcisi, Kelsterbach ormanındaki direnişi anlatarak herkesi bu genişlemeye karşı duyarlı olmaya çağırırken, Atom santrallerinin derhal kaldırılması gerektiğini vurguladı. Frankfurt işsizler merkezi ve ver.di sendikası işsizler bölümü adına yapılan konuşmalarda, yoksulluğa dikkat çektiler. Yapılan konuşmaların ortak noktası, neo-liberal politikaların insanları daha fazla yoksullaştırdıklarını ve mücadelenin gerekliliğini dile getirdiler.

‚129 a/b kaldırılmalıdır! Toplanma hakkımız engellenemez!‘

ATİF adına konuşma yapan temsilci, Ajanda 2010 kapsamında Almanya ve Hessen’de son yıllarda dozajı dahada arttırılan güvenlik yasalarına değindi. 129 a/b yasalarının, göçmenleri kriminalize etme yasaları olduğuna değinilen konuşmada, bu sayede göçmenlerin var olan hak gasplarına karşı mücadelede isole edilmek istendiğini ve işçi sınıfının ortak mücadelesinin baltalanmak istendiğine vurgu yaptı. Çıkarılmak istenen yeni toplanma yasası ile birlikte demokratik hakklarımıza saldırıldığı, bu saldırılara karşı ortak mücadelenin daha da yükseltilmesi gerektiği ve göçmenlere seçme seçılme hakkı tanınması gerektiği dile getirilen ayrıntılardı.

NoNATO konuşması sırasında engelleme

Etkinliğin sonuna doğru son konuş Linke.SDS tarafından NoNATO kampanyası çerçevesinde yapıldı. Temsilci yaptığı konuşmada NATO’nun 60. yılı vesilesiyle yapılacak merkezi protesto ya çağırdı. Konuşmasında, İsrail’in filistin’de yaşanan katliamlardan sorumlu olduğuna değindiğ esnada görevliler tarafında engellendi. Karşılıklı atılan sloganlarla gerilen ortam tekrardan sakinleşti ve yapılan açıklamada birlik toplantılarında böylesi bir konuşmanın yapılamıyacağının kararının alındığı söylendi.

Etkinlik devam ederken ‚Filistin’e özgürlük!‘ bloku etkinilikten çekildiler. Etkinlik akşam saat ona kadar sürdü.