Anasayfa , Köşe Yazıları , Hedef Menbiç mi? – Çetin Çetin

Hedef Menbiç mi? – Çetin Çetin

Kürt düşmanlığıyla gözü dönen RTE ”hazırlıklarımızı tamamladık, Fırat’ın doğusuna harekat bir kaç gün içerisinde başlayacak” açıklamasıyla 31 martta yapılacak olan yerel seçimlerin startını verdi.
   Seçimlerde AKP’nin azalan oylarını arttırmanın yollarından biri olarak savaşı, saldırıyı gündemine koyan ve bundan da daha önceleri karlı çıkan AKP’nin başı RTE yerel seçimlerden önce Kürt düşmanlığı politikasını yaşama geçirerek oyları toplamayı hedeflediği için  Fırat’ın doğusuna operasyon yapılacağını basından duyurmuş oldu.
    BOP çerçevesinde ABD emperyalistlerinin denetiminde (BOP eş başkanı olarak) orta doğu coğrafyasında yeni Osmanlıcılık hayalleriyle hareket edip, Lozan antlaşmasını yırtıp atmaktan, Musul ve Kerkük bizimdir anlayışıyla hareket eden RTE ,Suriye’de ”kardeşim Esad politikasından katil Esed politikasına çark ettikten sonra Şam’da Emevi camiinde namaz kılmaktan dem vurmaya başlamıştı.
    Komşularla sıfır sorundan tüm komşularla sorun politikasında buluşan AKP ve onun başı RTE özellikle de güney komşularla ciddi anlamda sorunlar yumağına yuvarlanarak çatışma/savaş durağında buluştu.Öncelikle YPG’nin Menbiç üzerinden Afrin kantonuyla buluşmasını engellemek amacıyla IŞİD’le mücadele yalanıyla Cerablus ve El Bab’a saldırdı.Önde eğitip donattığı, besleyip büyüttüğü mayın eşekleri ÖSO ile Cerablus ve El Bab’ı işgal etti.Buralara kendisinin eğittiği çeteleri yerleştirdi. Bir süre sonra da Astana görüşmelerinde verilen ödünler karşılığı Rusya’nın yeşil ışık yakması sonucu Afrin’e yönelik saldırılar başlattı.Yine ÖSO denilen cihatçı çeteler önde ardından tanklar, zırhlı araçlar, havadan da uçaklar ve helikopterlerle yaptıkları katliamlar sonucu Afrin’i işgal ettiler.
    Afrin işgali Rusya’nın hava harekatına yeşil ışık yakması,Suriye rejiminin ve ABD’nin sessiz kalmasıyla gerçekleşti. Aynen gene böyle bir seçim öncesi(24 haziran seçimleri) de gerçekleşen bu saldırı politikasıyla içte de YSK saldırısıyla seçimleri kazanmıştı.
    Türk hakim sınıfları Suriye’nin kuzeyinde, Rojava’da oluşturulan Kürt özerk bölgesinden kuruluşundan bu yana rahatsızlık duyuyorlar.Besledikleri cihatçı çeteleri IŞİD  Kobani’de YPG karşısında yenilgi almasından bu yana Rojava’da kurulan Kürt özerk bölgesinden , Rojava’dan rahatsız olmaktan öte düşmanca davranışlar sergilediler.Zaten içeride Kürtlerle savaşırken hemen sınırın öbür tarafında bir Kürt özerk bölgesinin oluşumu Türk hakim sınıfları açısından kabul edilecek bir durum değil.
    İçeride Kürtlere yönelik imha politikası yürütülürken dışarıda da bu oluşuma müsamaha edilemezdi.
    Öncelikle 2016’da Fırat kalkanı operasyonu ile Cerablus ve El Bab ardından 2017’de Zeytin dalı operasyonu ile Afrin işgal edildi. Şimdi de hedefte Fırat’ın doğusu ve Menbiç var. TC’nin Fırat’ın doğusunda ilk hedef olarak belirlediği Gire Spi ve Serekaniye geliyor. Buralarda ”Arap kemeri” yerine ”Türk kemeri”oluşturmak istiyorlar.
    RTE’nin Kuzey Suriye Özerk bölgesine operasyon söylemini , Fırat’ın doğusuna saldırıdan çok ABD’den Menbiç’e yapılacak işgale yeşil ışık yakması için bir girişim olarak değerlendirmek gerekir.Hedef olarak Fırat’ın doğusunu gösterip Menbiç’e saldırmak, Menbiç’i işgal etmek olabilir.
    Böylece AKP ve başı RTE dış ve iç politikalarda sıkışmışlığını böyle bir hareketle atlatma çabası içerisinde .Ayrıca mart ayında yapılacak olan yerel seçimlerde yapacakları hilelerle başarı sağlama anlayışını güdüyorlar.Nasıl olsa her seçim öncesiAKP ve başı RTE’nin bekası için mutlaka bir dışa yönelik saldırı/savaş gerekli.Savaş politikasıyla seçimlerin kazanılması politikası onların çokça başvurduğu bir politika durumuna gelmiş durumda.
    Türk hakim sınıflarının Kürt özerk yönetimi bölgesine saldırısıyla esas olarak(burada oluşan) sınırın hemen öbür tarafında oluşan Kürt özel bölgesine ,burada oluşan sisteme tahammülsüzlüğü, düşmanlığıdır.Burada kurulan özgürlükçü sistemin ,yönetimin diğer bölgelerdeki Kürtlere örnek olmasını engellemek.
    İkincisi de RTE’nin TSK’nın burada savaşta elde edebileceği/edeceği başarıyı mart ayında yapılacak yerel seçimlerde kendi çıkarları için kullanmadır. Yani savaşı, ölümleri oy’a dönüştürme…
    Son olarak da IŞİD’in Dera Zor da YPG tarafından sıkıştırıldığı, bitme aşamasına geldiği bir dönemde RTE’nin Suriye’yi işgal etmeye çalışması aynı zamanda IŞİD’in ömrünü uzatmaya yönelik bir tavır olarak da okunmalıdır.
    Türk hakim sınıflarının Kürtlere yönelik bu saldırılarına karşı ilericilerin, demokratların, devrimcilerin TC’nin bu saldırgan politikalarını teşhir etmeleri, içeride ve dışarıda TC’nin savaş politikalarına karşı sokakları hareketlendirmeli.
    Direniş zamanıdır…