Home , Avrupa , Belçika: Kemer Sıkma Politikalarına Karşı 60 Bin İşçi Sokağa Çıktı

Belçika: Kemer Sıkma Politikalarına Karşı 60 Bin İşçi Sokağa Çıktı

21

Sendikaların çağrısıyla Salı günü Brüksel’de bir araya gelen 60.000’den fazla işçi, Belçika’da çalışma sürelerinin uzatılmasını ve emeklilik yaşının yükseltilmesini de içeren yeni kemer sıkma politikalarını protesto etmek için sokağa çıktı.

Gösterilere polisin saldırması sonucu, polise taş ve havai fişeklerle karşılık veren protestocularla polis arasında çatışma çıktı. Çıkan çatışma da 20 kişi yaralanırken, 23 protestocu da polis tarafından gözaltına alındı.

Protestocular, merkez sağ hükümetin iktidara geldiği iki yıl boyunca uyguladığı neoliberal politikalara karşı bir dizi protestolar gerçekleştireceklerini, yapılacak eylemler arasında 24 Haziran’da greve gideceklerini ve 7 Ekim’de de 1 günlük ülke genelinde eylem günü ilan edeceklerini belirttiler.

Getirilmek istenen reformlar arasında maaş zamlarının düşürülmesi, elektrikten alınan vergilerin artırılması, emeklilik yaşının 67’ye çıkarılması ve çalışma süresinin 38 saatten 45 saate çekilmesi de bulunuyor.

Salı günü düzenlenen yürüyüş sırasında konuşan sendika üyesi bir işçi “Ben sağcı hükümetin aldığı kemer sıkma politikalarını protesto etmek için buradayım çünkü hükümet işçilere, emeklilere ve işsizlere saldırıyor,” dedi. Başka bir protestocu ise “Biz geriye doğru gidiyoruz,” dedi.