Anasayfa , Haberler , “Hasta tutsak Özkan Kırıcı serbest bırakılsın”

“Hasta tutsak Özkan Kırıcı serbest bırakılsın”

Türkiye|02.09.2017|İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, 284. F Oturumunda sol kolu işlevsiz olan hasta tutuklu Özkan Kırıcı’nın durumuna dikkat çekerek, serbest bırakılmasını istedi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, hasta tutukluların durumuna dikkat çekmek amacıyla her hafta düzenlediği “F Oturumu”nun 282. haftasında Galatasaray Meydanı’nda bir araya geldi.

Eylemde, “Tecrit öldürür. F Tipi Hapishaneler kapatılsın”, “Hasta mahpuslar serbest bırakılsın”, “284. hafta F Oturması Özkan Kırıcı serbest bırakılsın” pankartları ile hasta tutukluların fotoğrafları taşındı. Eylemde “Tecrit öldürür dayanışma yaşatır”, “Tedavi haktır engellenemez”, “OHAL işkencesine son” ve “İnsanlık onuru işkenceyi yenecek” sloganları atıldı.

Bu haftaki açıklamayı insan hakları savunucusu Tuncay Yiğit yaptı. Yiğit, derneklerine her günü onlarca cezaevinden haberlerinin ulaştığını kaydederek, tutsakların kendilerine, avukatlarına ve ailelerine haber vermeden ani kararlarla keyfi sürgünlerin yapıldığını söyledi.

Cezaevlerinde tutuklu bulunan anneleriyle birlikte kalmak zorunda olan, 0-6 yaş arası çocukların durumana dikkat çeken Yiğit, “Maalesef, Haziran 2017’ye kadar 560 olan annesiyle hapiste bulunan çocuk sayısına, son üç ayda 108 çocuk daha eklenmiştir” dedi.

Yiğit, bu haftaki eylemde hasta tutuklu Özkan Kırıcı’nın durumunu aktardı. Kırıcı’nın 2013 yılından beri Silivri Cezaevi’nde olduğunu ve çocukluğunda geçirdiği bir kazadan dolayı sol kolunun dirsekten kopmuş bir engelli oluğunu ifade eden Yiğit, “Amcasının oğlunun İHD İstanbul Şubesine yapmış olduğu başvuruda ekli olan raporunda ‘yüzde 70 engelli olduğu beyanı açıktır. Sol kolun olmadığı, post travmatik sol brakial pleksus felcinden fonksiyonsuzdur. Sağ kolunda posttravmatik kemik kontraktör nedeniyle fonksiyonlar sınırlıdır’ ibaresi mevcuttur” diye konuştu. Kırıcı’nın tek başına hayatını sürdürebilme konusunda sıkıntılar yaşadığını dile getiren Yiğit, şu an kaldığı koğuşun aslında 10 kişilik olmasına rağmen 30 kişinin kaldığını söyledi.

Kırıcı’nın ve ailesinin talebinin kendisinin Metris R Tipi Cezaevi’ne nakledilmesi olduğunu ifade eden Yiğit, “Bu konuda Silivri Hapishane idaresine dilekçeler vermiştir ancak sonuç alamamıştır. Derneğimiz Hapishane Komisyonu olarak; Özkan Kırıcı’nın bu aciliyet gerektiren durumunun göz önüne alınmasını, bir an önce talebinin karşılanmasını, naklinin Metris R Tipi Hapishanesine yapılmasını , devamında ise kendisinin derhal serbest bırakılmasını talep ediyoruz” diye konuştu. (Etha)