Anasayfa , Avrupa , Hasan Sağlam İle Okuma ve Söyleşi

Hasan Sağlam İle Okuma ve Söyleşi

SAMSUNGMANNHEİM | 22 – 10 – 2013 |Pazar günü ATİF´e bağlı olan Mannheim Integrationsverein e.V. Derneği Hasan Sağlam ile birlikte güzel bir akşam geçirdi. “Dersim seni neremde saklayayım” (2005), “Kırmızıyı Sevmek” (2011) Kitaplarından sonra bu sene kaleme aldığı “ Yasak mıntıkanın Çocuklari SULTAN “adlı romanı, yaklaşık 60 kişilik kitle ile bulusturdu.
Bu Eserinde 1938 Dersim Tertelesinde Sürgün edilen ailelerin öyküsünü anlatmaya çalışan Hasan Sağlam kitabının tanıtımına geçmeden önce bu sözleri ile başladı. “Dersim yaralı bir coğrafyadır, katliamları, sürgünleri, tecavüzleri elimden geldiği kadar, sanatsal anlamda sözlere ve kitaplarımda yazıya dökmek istiyorum. Ama şunuda belirtmek istiyorum ki bu “VAHŞETİ” anlatmak için ne kılamlar ne de kitaplar yeter.”
Romanın tanıtımında, ikinci kitabından bir güzel şiir okuyan Hasan Sağlam yaklaşık bir saatlik söyleşisinden sonra soru, cevap ve kitlenin kendi düşüncelerini sunma bölümü başladı. Dersim üzerinde 1937 de baslayan Türkiye Cumhuriyeti Politikasının Mustafa Kemal Önderliğinde 1938’de katliamla sonuçlandığı noktasında kitle bir bütün olarak hemfikir oldu. Kemalizm kendinden “kültürel” ve “ırk” olarak başka olan Dersim halkını bir çıban olarak isimlendirdi ve katletmekten başka bir ‘çare’ bulamadı. Bugüne kadar TC Devleti bu politikasını azınlıklar üzerinde halen sürdürmekte.Türkiye ve T.Kürdistanında bu Faşist Kemalist devlet sadece maske değiştirerek bir demokrat oldu, bir solcu oldu, bir muhafazakar oldu ama Faşist zihniyetinden hiç vazgeçmedi. Devletin bekasını korumak icin başa “alevi” getiriyor ama kendi alevisini, başa “kürt” getiriyor ama kendi kürdünü, başa “ermeni” getiriyor ama kendi ermenisini ve tekrar emekçileri, isçileri, köylüleri hunharca katletmeye devam ediyor.
Tüm bunlara rağmen zulme, katliamlara ve sürgünlere maruz kalan Dersim halkı bir tümü ile olmasa da Kemalizm’in Faşizmine karşı mücadele sürdürüyor ve asla yenik düşmüyor.
Kitabını tanıtan Hasan Sağlam bu canlı geçen akşamı sazı ve sözleri ile sonlandırdı