Home , Avrupa , Hanau Katliamı Konstanz’da Lanetlendi

Hanau Katliamı Konstanz’da Lanetlendi

KONSTANZ|21.02.2021|19.02.2021 Cuma akşamı saat 18.00’de, Hanau katliamının 1. Yıldönümünde katliamı lanetlemek üzere 300’ü aşkın kitle, Konstanz Markstätte‘ de toplandı. Antifaşist ve ilerici sol örgütlerin, gençlik örgütlerinin çağrı yaptığı mitinge, Hanau’da katledilen Ferhat Unvar, Gökhan Gültekin, Hamza Kurtović, Said Nesar Hashemi, Mercedes Kierpacz, Sedat Gürbüz, Kaloyan Velkov, Vili Viorel Păun ve Fatih Saraçoğlu, 9 göçmenin anısına yapılan saygı duruşu ile start verildi. Ardından kurumların yaptıkları konuşmalarda genel olarak giderek yükselen ırkçılığa ve yeni polis yasalarına dikkat çekildi.

HER YER HANAU,

“Hanau, Halle, Celle hiçbiri münferit olay değildi. Bu saldırılar ırkçı ve sağcı radikalizmin saldırıları olup, buzdağının sadece görünen yüzü olduğunu hatırlatmak istiyoruz. Hanau’da yaşanan faşist saldırı, birinci yılına giriyor ancak saldırıya ilişkin hala net bir bilgilendirme yapılmış değil. Halen olay aydınlatılmadı, halen adalet yerini bulmadı ve saldırıdan sonuçlar çıkartılmadı. Tersine her geçen gün ırkçılık artıyor..Yeni polis yasasıyla yetkisi genişletilen polisin, geçtiğimiz yıl içinde bir kaç olayda ırkçı polis şiddetini kullandığı basına yansıdı. Sağcı, ırkçı örgütler devlet eliyle beslenip, oralardan güç alırken, Hanau katliamının 6. ayında Hanau’daki yürüyüş yasaklandı. Katilin babası rahatlıkla polisten oğlunun silahlarını isteyebiliyor ve polisten kendisini korumasını talep edebiliyor. Katledilen kurbanlardan Vili Păun’un acil durum numarasına yaptığı çoklu aramalara neden cevap vermediği hala bilinmemektedir. Ama aynı polis, şehir merkezinde her gün göçmen gençlere karşı ırkçı kontroller gerçekleştiriyor, çünkü onlar için siyah saçlı olmak halen potansiyel suçlu anlamına geliyor.

Artık yeter! Hanau katliamının birinci yılı değişimlerin olduğu an olmalı. Değişimi sağlamak için biz de söyleyeceklerimizi esirgememeliyiz. Artık biz değil, faşistler korkmalı!

Kapitalizm, ırkçılığı sömürü düzeninin devamı için her zaman diri tutar ve her sıkıştığında devreye koyar. ABD’den Nijerya’ya dek uzanan ırkçılığa karşı protestolar onların düzeninin ne kadar hızlı alaşağı edilebileceğini gösterdi. Irkçılığı yenmek için, onların düzenini bertaraf etmek için biz daha fazla örgütlenmeliyiz. Her yer Hanau! Her yer direniş!“ gibi söylemlerde ortaklaşan konuşmalar dikkat çekiciyidi.

Yapılan konuşmalardan sonra, canlı sloganlar eşliğnde bir dahaki eylemlerde tekrar buluşmak üzere kitle dağıldı.