Anasayfa , Avrupa , Hamburg’ta Gülizar Taşdemir ve Turgut Kaya Eylemi

Hamburg’ta Gülizar Taşdemir ve Turgut Kaya Eylemi

HAMBURG |07.07.2018| Norveç’in kirli anlaşmalarla Türkiye’ye teslim ettiği Yurtsever aktivist ve Kürt politikacı Gülizar Taşdemir ve Yunanistan’da faşist T.C tarafından kırmızı bültenle aranması gerekçe göstererek tutsak düşen en son görülen duruşmada Türkiye’ye teslim edilme kararına karşın 31 Mayıs’tan bu yana açlık grevinde olan Turgut Kaya için Hamburg Altona semt merkezinde bir eylem gerçekleştirildi.

Dün (06.07) saat 17 bir araya gelen devrimci , demokrat ve yurtseverler Gülizar Taşdemir’in hukuksuzca faşist T.C ‘ye teslim edilmesini kınadı. Aynı şekilde iade kararına karşı direnen Turgut Kaya’nın özgürlüğüne kavuşması istendi. Eylem açılış konuşmasında Gülizar Taşdemir’in hukuksuzca Türkiye’ye teslim edilmesi teşhir edildi. Yapılan Almanca ve Türkçe konuşmalarda hukuksuz girişimin takipçisi olunacağı vurgulandı.

Eylemde ATİF Hamburg olarak yapılan konuşmada Çarşamba günü (04.07) Norveç devletinin kirli anlaşmalarla politik kimliği belli olan uzun yıllar yurtsever harekette ve Kürt kadınının özgürlüğü için mücadele yürüten Gülizar Taşdemir’in elleri ve ayakları kelepçelenerek Faşist T.C ‘ye teslim edilmesinin kabul edilemez olduğu ve Avrupa insan hakları sözleşmelerinde yer alan iltica hakkının politik kimliği belli olan mücadele insanlarına uygulanmayarak kendi burjuva yasalarını kendilerinin çiğnediği vurgulandı. Aynı şekilde Yunanistan’da bugün itibariyle 38 gündür açlık grevinde olan Turgut Kaya’ya yönelik açıklamada yapıldı. Yunanistan 30 Mayıs’ta görülen duruşmada faşist T.C ‘ye teslim edilme kararına karşı açlık grevine başladığı, gecen her günden sonra sağlık sorunlarına rağmen kirli pazarlıklara karşı ciddi bir irade ortaya koyduğu vurgulandı. Mücadeleyi her alanda yükselterek politik tutsakların sesi olunacağı vurgulandı. Avrupa ”Demokrasi Beşiğinde” artan sağ popülist ırkçı politikaların sonucu olarak Avrupa hukukunda yeri olan iltica hakkı politik kimliği belli olan mücadele insanlarına uygulanmamasının kabul edilemez olduğu söylendi. Eylemde MLPD temsilcisi de söz hakkı alarak hem Taşdemir’in iadesini kınadı hemde Turgut Kaya ve tüm politik tutsaklara özgürlük talebini yineledi.

Eylem dinlenen direniş marşları ve politik tutsakları sahiplenme sloganları ile bitirildi. ADHK Hamburg , ATİF Hamburg , Nav-Dem , MLPD aktivistleri dışında demokratik duyarlı kişilerde eyleme katılarak destek verdi.

Anektot

Gülizar Taşdemir uzun yıllar yurtsever harekette politik mücadele içerisinde bulunmuş Kürt Özgürlük mücadelesi içerisinde yer almış birisi olarak sağlık sorunları yaşadığı dönemde tedavi amaçlı Norveç’e gelerek İltica talebinde bulundu. İnsan Hakları sözleşmelerinde yer alan İltica etme hakkı Norveç’te red edilen Gülizar Taşdemir Almanya’da iltica talebinde bulunduysa da Dublin Sözleşmesi gereği ilk müracat ettiği ülke olan Norveç’e teslim edildi. Norveç’te apar topar elleri ve ayakları kelepçelenerek Türkiye’ye özel bir uçakla teslim edilen Gülizar Taşdemir İstanbul Atatürk Havaalanı ‘ nda faşist T.C polislerince tutuklandı. Türkiye’de ki durumu bilen insan hakları üzerine çalışma yürüten demokratik kurumlar Norveç’i kınayan açıklamalar yaptılar. Ve olası bir uzun tutukluluk ve can güvenliğinin yitirilmesi durumunda Norveç’inde bundan sorumlu olacağı vurgulanıyor ve sürecin takipçisi olunacağı söyleniyor.

Devrimci tutsak Turgut Kaya uzun yıllar Türkiye’de mücadele yürütmüş faşist T.C tarafından defalarca tutsak düşmüş , yoğun baskı ve işkencelere rağmen direnmiş bedel ödemiş son olarak geldiği Yunanistan’da faşist T.C’nin kırmızı bültenle ve para ödülü ile aradığı devrimci tutsak Turgut Kaya bu gerekçelerle tutsak edildi. Son görülen duruşmasında 30 Mayıs’ta faşist T.C’ye teslim edilme kararına karşı bugün itibari ile 38 gündür açlık grevi eylemini sürdürüyor. Avrupa’nın farklı şehirlerinde Turgut Kaya’nın özgürlüğüne kavuşması için yoğun eylemler ve kampanyalar yürütülüyor.Yunanistan hükümeti yetkililerinin görüşme taleplerine karşı sessizliği sürüyor. Yunanistan’da daha önce darbeci Subaylara iltica hakkı tanındı. Söz konusu devrimci , politik kimlikli insanlar olunca devreye kirli anlaşmaların girdiği alınan son kararla birkez daha görüldü. İnternet üzerinden de imza kampanyası başlatıldı.

İmza için Tıklayınız!