Home , Avrupa , Fransa’da 17 Kasım Gösterileri; 2000 Eylem Alanı

Fransa’da 17 Kasım Gösterileri; 2000 Eylem Alanı

FRANSA|18.11.2018| Artan akaryakıt fiyatlarını protesto etmek amacıyla başlatılan eylemler, farklı çevrelerin katılımıyla; alım gücünün düşmesi ve vergilerin arttırılmasına tepki duyanlarında sokağa çıktığı bir eylem oldu. Eylemin biçimi, otoyolların ve alışveriş merkezlerinin bloke edilmesi şeklinde gerçekleştirildi. Bazı şehirlerde ise, kent meydanlarında gösteriler düzenlendi. Fransa genelinde 2039 noktada blokaj eyleminin yapıldığı ve toplam 117 kişinin gözaltına alındığı açıklandı.

MACRON İSTİFA

“Sarı Yelekliler” eylemini Paris’te başkanlık sarayının önünde gerçekleştiren bir grup, “Macron İstifa” sloganları attılar. Macron ise, bu değişimin durdurulmayacağını ve gerekli düzenlemelerin yapılmaya devam edeceğini açıklamıştı. Başbakan Edouard Philippe ise, “bir ülkenin bu şekilde engellenmesi kabul edilemez” şeklinde bir açıklama yaptı. Ülkede bulunan bazı basın/yayın kuruluşlarının yaptırdığı anketlere göre, sarı yelekliler eylemi başladığı andan itibaren Macron’a olan “güven”in yüzde 25 seviyelerine gerilediği belirtiliyor.

BİR ÖLÜ, 229 YARALI

Blokaj eylemlerinin yapıldığı Savoie kentinde, kızını hastaneye götürmek isteyen ancak blokajdan dolayı paniğe kapıldığı söylenen bir kadın sürücünün, aracın kont

rolünü kaybederek göstericilerin arasına girdiği bildirildi. Burada çarptığı bir eylemcinin hayatını kaybettiği öğrenildi. Ayrıca ülke genelinde yapılan blok

ajlar sırasında polisin müdahalede bulunduğu gösterilerde toplam 229 kişi yaralandı.

YENİ ZAMLAR YOLDA

Tepkilere neden olan akaryakıt zammı, hükümet  kanadından yapılan açıklamalara göre Ocak 2019 tarihi itibariyle devam edecek. Dizel yakıtlara litre başına 6.5 sent, benzine 2.9 sent ek vergi getirilmesi bekleniyor.