Anasayfa , Avrupa , Hamburg’da Yılmaz Güney Anması

Hamburg’da Yılmaz Güney Anması

HAMBURG|03.10.2021| Hamburg ATİF ve YDG’nin geleneksel olarak her yıl düzenlediği Yılmaz Güney anma etkinliği bu yıl “Göçün 60. yılında devrimci sanatçı Yılmaz Güney’i Anıyoruz” şiarı ile 3 Ekim Pazar günü Hamburg Alevi Kültür Merkezi’nde gerçekleştirdi.

Yoğun ilginin olduğu etkinlik açılış konuşmasının ardından saygı duruşu ile başladı. Sahneyi ilk olarak Hamburg ATİF bünyesinde sanatsal çalışmalarını yürüten Grup Cemre aldı. Farklı dillerde söyledikleri ezgilerde devlet tarafından katledilen çocukları anan grup, kapanışı “Yaşasın Enternasyonal Dayanışma” marşı ile yaptı. Grup Cemre ‘den mikrofonu devralan ATİK eşbaşkanı Süleyman Gürcan ise özellikle son dönemde Türk devletinin Avrupa’daki çete örgütlenmesine değindi. Konuşmasında, binlerce göçmenin daha iyi bir yaşam için yollarda öldüğüne/öldürüldüğüne, yirmibine yakın mülteci çocuğun Avrupa’da kayıp olduğuna ve bunların büyük bir bölümünün pedofillere verildiğine, ırkçılığa ve sömürü düzenine karşı tek çözümün örgütlü mücadele olduğuna dikkat çekti.

Gürcan’nın ardından sahneye TİP milletvekilli ve yönetmen/oyuncu Barış Atay çıktı. Atay: Türkiye’de AKP ve MHP faşizmi sahnayi ve sanatçıyı yok etmek istiyor. 20 yıllık bir süreç içinde ciddi anlamda sanata zarar verdiler ama sanat tamda bu karanlıktan beslenerek yeniden doğacak.” dedi.

Daha sonra seyircilerin sorularını cevaplayan Atay, HDP başta olmak üzere, Türkiyeli devrimci, demokrat, ilerici tüm kesimlerin birlikte hareket etmesi gerektiğini vurguladı. Barış Atay’ın ardından sahneye müzisyen-eğitimci Özden Çiçek ve Uğur Durmuş çıktı. Özden Çiçek söylediği Ermenice, Kürtçe ve Türkçe ezgilerde, özellikle kadın sorununa dikkat çekti. Son olarak tüm kitleyle birlikte seslendirdiği “Özgürlük Mahkumları” eseri ile programını bitirdi.

Kapanış konuşmasının ardından etkinlik sona erdi.