Home , Dünya , Basanta: Çatışma Kesin Olacak

Basanta: Çatışma Kesin Olacak

NEPAL | 24 – 04 – 2010 | Dünyanın çatısı Nepal’de görüştüğümüz NBKP(M) MK üyesi, Kurucu Meclis Milletvekili, Enternasyonal Büro üyesi Mohan Sigdel Basanta, „Ulusal egemenlik olmadan demokrasi olmaz ve demokrasi olmadan egemenlik olmaz“ diyor.

MK üyesi, Kurucu Meclis Milletvekili, Enternasyonal Büro üyesi Mohan Sigdel Basanta ile Nepal’in başkenti Katmandu’da görüştük.

Basanta, devrim yapmak üzere yola çıkarken bir ülkenin feodal ya da sömürge olduğunu tespit etmenin yetmediğini ifade etti, „Somut olarak hangi güçler egemen, bunların aralarındaki ilişkiler, çelişkiler, iç içe geçmişlik nedir, bunları anlamamız lazım ki, doğru bir ideolojik politik çizgi geliştirebilelim“ dedi.

ETHA’ya ayrıntılı bir şekilde Nepal devriminin gelişimini anlatan, ilk karakol baskınlarını silahsız, sadece bıçak, hançer, çifte ile yaptıklarını kaydeden Basanta, zaferin „kitleleri kazanabilmek için politik mücadele, iktidarı alabilmek için askeri mücadele“den geçtiğini ifade etti.

Mohan Sigdel Basanta, egemenlik ve demokrasi konusunda komünist hareket içinde iki tehlikeli eğilim olduğunu belirtti, „Ulusal egemenlik ve demokrasi sorunu madalyonun iki yüzüdür“ dedi ve ekledi: „Ulusal egemenlik olmadan demokrasi olmaz ve demokrasi olmadan egemenlik olmaz.“

NBKP(M) MK üyesi ve Enternasyonal Büro üyesi, şimdi bunun Nepal devriminin temel sorunu olduğunu dile getirdi, mücadelelerini temel sorununu şöyle tarif etti: „Biz monarşiyi Kurucu Meclis yoluyla eledikten sonra ulusal egemenlik sorunu yeniden baş sorun haline geldi.“

Peki bundan sonra ne olacak? NBKP(M) MK üyesi bu soruya şöyle yanıtladı:

„Açık bir çarpışmaya doğru gidiyoruz. Düşman bu politik durumu açık bir çarpışmaya götürmek için çaba gösteriyor. Çok açık ki gericiler iktidarı şiddet olmadan vermeyecekler. Biz de Kurucu Meclis ve Halk Anayasası için çaba gösteriyoruz. Gericiler savaştan, biz ise barıştan yanayız.

Şu anda durum bu. Çatışma kesin olacak. Gericiler kazanırsa karşıdevrim, biz kazanırsak devrim olacak.“ (Etha – Zehra Akdağ)