Anasayfa , Avrupa , Hamburg’da Direniş

Hamburg’da Direniş

HAMBURG | 09 – 01 – 2014 | 1 Almanya’nın Hamburg kentinde kentsel dönüşüm projesi ve mültecileri hedef alan ırkçı yasalara karşı başlayan protestolar gün geçtikçe büyüyor. Eylemlere yönelik polis saldırısı nedeniyle kent sokaklarında şiddetli çatışmalar yaşanıyor.

22 Aralık 2013 tarihinde Rote Flora isimli dernek binasının boşaltılması üzerine başlayan eylemlere 10 binlerce kişi katıldı. Hamburg kentinin St. Pauli, Altona ve Sternschanze isimli 3 bölgesi, “tehlikeli bölge” olarak ilan edildi. Antifaşist sol grupların merkezi olan bölge aynı zamanda kentsel dönüşüm projesi kapsamına alındı.

Kent merkezinde yer alan mahallelerin ‘tehlike bölge’ ilan edilmesiyle Alman polisinin bölgeyi abluka altına alarak istediği zaman keyfi aramalar, kimlik kontrolleri yapma amacı taşıdığı belirtildi.2

Mültecilerin yoğun olarak yaşadığı mahallelerde son dönemde sınırdışı tehditlerinin yaygınlaşması tepkilere neden olmuştu. Antifaşist ve sol örgütlerin 20 yıldır kamulaştırılmış şekilde kullandıkları Rote Flora derneğinin yaklaşık 500 polisin katıldığı bir baskınla zorla boşaltılması ise bardağı taşıran son nokta oldu.

Binlerce kişinin katılımıyla sokakların savaş alanına döndüğü çatışmalar yaşanırken, yoğun polis şiddeti nedeniyle yüzlerce kişi yaralandı. Son yılların en şiddetli çatışmalarının yaşandığı Hamburg sokaklarında, polislerin protestocuların üzerine TOMA araçlarından kimyasal gaz eklenmiş tazyikli su sıktığı bildirildi. 20’si ağır 500 eylemcinin yaralandığı eylemlerde, şu ana kadar 300 kişi gözaltına alındı, 21 kişi de tutuklandı.3

Alman Die Linke Partisi sözcülerinden Christiane Schneider, günlerdir yapılan protestolara saldıran polislerin, “mültecilerin ve teröristlerin yaşadığı tehlikeli bölge’ olarak ilan edebilmek için bilinçli olarak bu şekilde davrandığını” ifade etti.

Avukat Andreas Beuth ise çatışmalar sırasında bir polis karakoluna saldırı yapıldığı yönündeki iddiayı yalanladı. Beuth, “1 polisin ağır yaralandığı” şeklindeki iddianın kamera kayıtlarıyla yalanlandığına dikkat çekti.

(Kaynak ETHA)