Anasayfa , Haberler , Güney Sudan’da Yeni Bir Salgın Vakası

Güney Sudan’da Yeni Bir Salgın Vakası

Güney Sudan|24.12.2021 | Dünya Sağlık Örgütü (WHO)’nun yayınladığı açıklamaya göre, Kasım ayından beri süren ve henüz nedeni tespit edilemeyen bir salgının Güney Sudan’da hızla yayıldığı ve ölümlere neden olduğu belirtiliyor.

Afrika’nın iç kısımlarında yer alan ve on yıl önce Sudan’dan ayrılarak bağımsızlığını ilân eden Güney Sudan’da salgın nedeniyle geçilen kayıtlara göre yüze yakın insan hayatını kaybetti. Kolera, ishal ve sıtma olarak beliren salgın, göçün artması ve sağlıksız koşullarda topluca yaşanmasıyla birlikte artış gösteriyor. Öksürük, mide bulantısı ve ateş şikayetleri olan hastalarda ölenlerin çoğu yaşlı ve çocucklardan oluşuyor.

Su kaynaklarındaki kirlikik, ölü hayvanların bu kaynaklar üzerinde çürümesi ve çöplerin arındırılmaması gibi sorunlar ciddi sağlık sorunlarına yol açıyor. Yakın zamandaki sel felaketlerinden dolayı DSÖ’nün uyarısınca ciddi bulaşıcı hastalıklara dikkat edilmesi gerektiği ve tedbir alınması gerektiği belirtiliyordu.

İnsan sağlığını doğrudan tehdit eden kapitalizmin, ne artan sağlık sorunlarına ne haksız savaşlara ne de yoksulluğa bir çözüm sunamması-olmaması Güney Sudan’daki bu durumda bir kez daha görülmüş oldu. Kapitalizmin halklara sorun yaratmada, sosyalizmin ise sorun çözmede yol olduğu yaşanan bu özündeki sınıfsal insanlık dramında bir kez daha görüldü.