Anasayfa , Dünya , Guadeloupe'da silahlı baskıya karşı silahlı direniş

Guadeloupe'da silahlı baskıya karşı silahlı direniş

guadeloupelkpGUADELOUPE | 21 – 02 – 2009  | En temel ekonomik-demokratik haklarını talep eden Guadeloupe halkının mücadelesini “dipçik”le bastırmaya çalışan Fransız jandarmaları ile direnişçiler arasındaki tansyon büyümeye devam ediyor. Salıyı çarşambaya bağlayan gecede direniş silahlı çatışmaya döndü.

Pointe-a-Pitre’e 10 km’de bulunan Baie-Maheult’da yerel saatiyle 19’dan itibaren yüzlerle genç ile devletin kolluk güçleri arasında silahlı çatışma yaşandı. İkiyüz civarında polisin olduğu Baie-Mahault’un Destrelland ticari bölgesinde meydana gelen çatışmada 3 polis yaralandı. Bu bilgiyi aktaran bölgenin belediye başkanı Ary Chalus, yaralıların durumu hakkında bilgi vermekten kaçınarak “bölgede yüzlerce genç vardı. Bunlardan bir kısmı pompalı tüfeklerle polise doğru ateş açtılar” demekle yetindi.

Buna karşılık LKP sözcüsü Elie Domota RCI radyosundan yaptığı açıklamada gençlerin polislerin provokasyonu sonucu ateş ettiklerini ifade ederek bölgede “jandarmaların geri çekilmesini” talep eden gençlere seslenerek “kendi canınızı tehlikeye atmayın. Başkalarının canını tehlikeye atmayın. Provokasyonlara gelmeyin” çağrısında bulundu. Çatışmalar yerel saatiyle  23’te devam ederken, iki kişinin gözaltına alındığı duyuruldu. Yine Elie Domota’nın verdiği bilgiye göre olay polislerin ırkçı ifadeleri ve şiddetinden doğmuştur. Öyle ki, barajın kaldırılması için gençlere saldıran polisler, “pis zenciler” ifadeleriyle birlikte acımasızca direnişçileri yerlere yatırıp üzerlerinden onları ezercesine geçmişler. “Kölelik” devrini aratmayacak sözlü ve fiziki saldırıya dayanmayan gençler silahlara sarılmışlar. Polislerin bu tutumlarından ötürü, Elie Domota, olayların sorumluluğunun Yves Jégo’dan başkasına ait olmadığının altını çizdi.

Aynı gece, Pointe-a-Pitre çevresinde Martinique’li Beke grubu Groupe Bernard Hayot’a (GBH) ait Carrefour mağazası, Basse-Terre’in banlyösü Bailif’te aynı gruba ait Renault acentesi ve Pointe-a-Pitre banlyösü Abymes’in mahalesi Dugazon’da yine GBH’ya ait teker mağazası ile araba tamirhanesi kül edildi. Kül edilen her bir mekandan çıkarılan bazı materyaller de yollarda barajlar ve ateşe verilmek üzere kurulan barikatlar için kullanıldı.

Akşam 20’de bu kez RFO Tele-Guadeloupe’tan seslenen Elie Domota, “bırakın jandarmalar geri çekilsin, çekilir çekilmez yeniden barikatları kurun. Unutmayın ki caddelerde ne kadar Guadeloupe’lu olursa, Sarkozy, Fillon ve kraliçenin diğer eşleri taleplerimizi karşılamaya o kadar yatkın olacaklar” diyerek taktik bir yönelim çizdi.

Bilinmelidir ki Fransız sömürgeleri Fransa üzerinden Avrupa’nın özgün bölgeleri olarak kayıtlara geçmektedir. Bu bölgeler, Avrupa’nın en yoksul bölgeleridir. Alım gücünün zayıfladığı, ekonomik krizin derinleştiği bir dönemde eşyalar üzerindeki katma değerin de yüksek olduğu hesaba katılırsa isyanın anlaşılmayacak yanı olmadığı görülecektir. Metropolitan Fransası’nda ortalama litresi 1 Euro iken, Martinique’de litresi 14,40 Euro olan süt ürünü bu durumu açıklamaya yeterli…