Home , Dünya , Gönüllü olarak ve her gün…

Gönüllü olarak ve her gün…

‘Las Patronas’ nam-ı diğer ‘Azizeler’, Meksika üzerinden ABD’ye ‘canavar’ adı verilen trenle ‘umuda yolculuğa’ giden mültecilere su ve yiyecek veriyor.

Küçük bir Meksika kasabası olan La Patrona’dan günde birçok La Bestia (Canavar) adı verilen ve kuzeye, ABD istikametine giden uzun yük treni geçiyor. ABD’de yeni bir hayat kurmayı umarak sınıra doğru otostop çeken Orta Amerika ve Meksika’dan yüzlerce erkek, kadın ve çocuk bu trenlerin tepelerinde yolculuk etmeye çabalıyor.

Meksikalı ‘Las Patronas’ yani Azizeler de Orta ve Güney Amerika’nın muhtelif ülkelerinden ABD’ye göç sırasında trenlerde kaçak olarak seyahat eden mültecilere yemek ve su vermeyi kendilerine sorumluluk bilmiş. Gönüllü olarak ve her gün…

1995 yılında Norma Romero tarafından başlatılan bu girişim şu anda bol kepçe pirinç, fasulye, ekmek ve sudan oluşan paketler hazırlayıp hareket halinde trenlerdeki ABD’ye giden mültecilere fırlatan on beş kişilik bir gruba dönüşmüş.

2013’te, Azizelere yaptıklarından dolayı Norma Romero’ya Meksika İnsan Hakları Ulusal Komisyonu tarafından İnsan Hakları ödülü verilmiş. (Gazete Karınca)