Home , Haberler , HDK İstanbul bürosunda 12 Eylül askeri faşist darbesinin yıl dönümü sebebiyle basın toplantısı

HDK İstanbul bürosunda 12 Eylül askeri faşist darbesinin yıl dönümü sebebiyle basın toplantısı

Türkiye|12.09.2017|HDK (Halkların Demokratik Kongresi) ve bileşen temsilcileri 12 Eylül faşist askeri darbesinin yıl dönümü dolayısıyla HDK İstanbul bürosunda basın toplantısı düzenledi.

12 Eylül AKP ile Sürüyor

Toplantıda ilk sözü alan HDK Eş Sözcüsü Gülistan Kılıç Koçyiğit, 12 Eylül’ün AKP iktidarı ile hala sürdüğünü belirtti, devletin muhalif tüm güçleri ezmeye çalıştığına dikkat çekti. 12 Eylül’ün kazanılmış hak ve özgürlükleri gasp ettiğini ifade eden Koçyiğit, „15 Temmuz’un ardından yaşanan OHAL süreci 12 Eylül’den farklı değil“ dedi.

15 Temmuz darbe girişimi sonrası ve 12 Eylül’de yaşananları karşılaştıran Koçyiğit, bugün yaşananın 12 Eylül’ü aşan apoletsiz bir darbe olduğunun altını çizdi. Koçyiğit, şunları da söyledi: „Şu an Kürdistan’da yaşananlar 12 Eylül’ün çok ötesindedir, köyler ablukaya alınıp, koyuler işkence görüyor. Bu uygulamalar Kürtleri yok etmeye yönelik. Geçmişte 12 Eylül’le nasıl mücadele ettiysek bugün de geri adım atmayacağız. Her yerde her düzeyde mücadele edeceğiz.“

Saray 12 Eylül ruhu ile hareket ediyor

SYKP (Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi) Eşbaşkanı Ahmet Kaya ise 12 Eylül’ün üzerinden 37 yıl geçtiğini hatırlattı, o dönem muhalefetin, gençlik mücadelesinin ve sendikal mücadelenin büyümesinin de burjuvaziyi sıkıştırdığını kaydetti. 12 Eylül’ün bir zulüm fırtınası olduğunun altını çizen Kaya, „Toplumun her alanına saldırı vardı. Bugün sosyalist hareketin ölü toprağını üzerinden atamamasının temelinde 12 Eylül yatar. Saray ve AKP 12 Eylül ruhu ile hareket etmektedir. Bu zulümlere, baskıya, şiddete boyun eğmeyeceğiz. Bu zifiri karanlığa kim karşı duruyorsa demokratik bir cephe oluşturmak zorundayız“ ifadelerini kullandı.

Birleşik Mücadele hattı büyütelim

SKM (Sosyalist Kadın Meclisleri) Genel Sözcüsü Fadime Çelebi ise şunları söyledi: „12 Eylül bu topraklarda genç kuşaklar açısında da çok karanlık bir tablo. Hala 12 Eylül’ün izleri toplumda çok yoğun şekilde yaşanıyor. İşkenceler, yaşanan katliamlar bugün toplumun belleğinde. Kadınların tecavüze uğradığı, çok ağır bedeller ödenen bir darbe 12 Eylül. 12 Eylül’ü aşan bir durum ile karşı karşıyayız tam bugün. Büyük bir hukuksuzlukla toplumsal dinamiklere saldırılıyor. Bugün 12 Eylül Anayasası ile hala toplum yönetilmeye çalışıyor. Bu toplumun böyle yönetilmek istemediğini 7 Haziran’da gördük. Türkiye toplumu bugün tekçiliğe karşı çoğulculuğu, renkliliği, eşitliği istiyor. Bugün yaşanan da darbedir, bunun karşısında birleşik mücadele hattını büyütmek gerekir.“

Devrimci Parti adına söz alan Murat Pircan da 37 yıl önce binlerce insanın tutuklandığını hatırlattı, 12 Eylül’e giden yolda birçok katliamın yaşandığına dikkat çekerek, „Bugün bundan çok farklı bir şeyler yaşamıyoruz. 12 Eylül’ün yapmak istediğini AKP 14 yıldır dizayn etmeye çalışıyor. 12 Eylül’de eksik bırakılan şey ortak mücadele zeminiydi, bugün 12 Eylül’ü yaşamak istemiyorsak ortak mücadeleyi büyütmeliyiz“ diye konuştu.

DAD (Demokratik Alevi Dernekleri) Eşbaşkanı İmam Balsever, bugün 12 Eylül’den daha kötü bir noktaya gidildiğini söyledi. Balsever, „Tek tiple yeni bir katliam deneniyor, 12 Eylül’ü zindanlar direnişiyle yenildi. AKP’nin de hukuksuz, kanunsuz uygulamaları ile birçok kesimden insan haksız- hukuksuz tutuluyor. Tek tip elbise dayatarak yeni bir 12 Eylül yaşatmak isteniyor. Buna müsaade etmeyeceğiz“ dedi. (etha)