Anasayfa , Dünya , Hindistan’da traktörleriyle eylem yapan on binlerce çiftçi polis barikatlarını aştı

Hindistan’da traktörleriyle eylem yapan on binlerce çiftçi polis barikatlarını aştı

Haber Merkezi |27.01.2021|Hindistan’ın başkenti Yeni Delhi’de liberal tarım yasasını protesto eden çiftçiler gaz bombaları ile müdahale eden polisin barikatlarını aştı. Polis müdahalesinde 1 çiftçi hayatını kaybetti.

Hindistan’ın başkenti Yeni Delhi’de onbinlerce çiftçi liberal tarım yasasına karşı büyük bir Traktör Yürüyüşü düzenledi. Cumhuriyet Bayramı’nda yapılan yürüyüşte on binlerce çiftçi polis barikatlarını aştı, Delhi’nin simgesi olan tarihi Kızıl Kale’ye ulaştı. Polis müdahalesinde 1 çiftçi hayatını kaybetti.

BBC’nin haberine göre, şehrin iki ucundan eyleme katılan Tikri ve Singhu çiftçi grupları, Yeni Delhi’ye 6 farklı noktadan giriş yapması beklenen eylemciler için çizilen ve polis barikatları ile çevrelenen güzergahın dışına çıktı.

Bunun üzerine polis protestocu çiftçilere göz yaşartıcı gazla müdahale etti. Çok sayıda kamyon ve otobüsle yolu kapatan polis, çiftçilere saatlerce gaz bombası attı.

POLİS BARİKATLARI AŞILDI

Polis barikatlarını aşan çiftçiler de traktörlerini, Cumhuriyet Bayramı kutlamalarının yapıldığı şehir merkezine doğru sürdü ve yürüdü. Sputnik’in haberine göre, polisin göz yaşartıcı gaz ve tazyikli su sıkmaktan yere oturarak geçir vermemeye uzanan çeşitli taktikleri işe yaramadı, çiftçiler bütün barikatları Delhi sakinlerinin tezahüratları eşliğinde aşıp geçti.

Çiftçiler traktörlerle kamyonların başını çektiği konvoylarla başkentin simgesi Kızıl Kale’ye dayandı. Polisle bir protestocunun öldüğü, en az ikisinin yaralandığı çatışmalara giren çiftçiler, ellerinde Hindistan bayrakları ve çeşitli bayraklarla tarihi Kızıl Kale’ye girdi.

1 ÇİFTÇİ HAYATINI KAYBETTİ

Çiftçilerin, Kızıl Kale’ye girmesi üzerine polisin müdahalesinde 1 çiftçi yaşamını yitirdi. Yerel yayın kuruluşu NDTV’nin haberinde, polisin, çiftçinin bölgede meydana gelen trafik kazasında öldüğü belirtilirken çiftçiler arkadaşlarının vurularak öldüğünü söyledi. Emniyet yetkilileri, sürat yapan bir traktörünün devrilmesi sonucu 1 çiftçinin öldüğünü, akşam saatlerinde durumun normale döndüğünü ve yolların trafik akışı için yeniden açıldığını söyledi.

YENİ TARIM YASALARI VE ÇİFTÇİ PROTESTOLARI

Hindistan’da Eylül 2020’de kabul edilen ve tarım sektörüne serbestleşme getiren 2 yasa, taban fiyatı ve destekleme alımı politikalarını sona erdireceği, aracı şirketlerin fiyatları düşürerek sonunda kendilerini topraksız bırakacağı gerekçesiyle çiftçiler tarafından protesto ediliyor.

Başbakan Narendra Modi hükümeti ise yeni yasaların, çiftçilere ürünlerini pazarlama özgürlüğü tanıyarak özel yatırımla tarımsal büyümeyi teşvik edeceğini savunuyor.

Modi, çiftçilerin eylemlerini başkente taşıması üzerine Uttar Pradeş eyaletinde düzenlediği mitingde, çiftçilerin muhalefet partilerince yanlış yönlendirildiğini ve yeni yasaların, çiftçilerin yararına olduğunu söylemişti.

Hindistan’da muhalefet partileri ve Modi’nin bazı müttefikleri, yasaların çiftçi karşıtı olduğunu belirtiyor.

Farmers try to move baricades during a tractor rally to protest against farm laws on the occasion of India’s Republic Day at Tikri border near New Delhi, India, January 26, 2021. REUTERS/Anushree Fadnavis

11. MÜZAKERE DE SONUÇSUZ KALDI

Çiftçilerin, 22 Ocak’ta hükümet yetkilileriyle yaklaşık 5 saat sürmesi planlan görüşmeleri, yarım saatte sona ermişti.

Böylelikle hükümet ile çiftçiler arasındaki tartışmalı tarım kanunlarının görüşülmesine yönelik 11. müzakere de sonuçsuz kalmıştı. Bir sonraki müzakere tarihi ise açıklanmamıştı.

Hükümetin tartışmalı kanunları 18 aylığına askıya alma teklifi de çiftçiler tarafından reddedilmişti.

Hükümetle sonuçsuz kalan müzakerelerin ardından çiftçiler, hükümetin kendilerine yönelik tutumunu “hakaret” olarak değerlendirirken, protestoların devam edeceğini duyurmuştu.

Ülkede, çiftçilerin yarısından fazlasının borç içinde olduğu, 2018 ve 2019’da 20 bin 638 çiftçinin yaşamına son verdiği ifade ediliyor.