Home , Avrupa , G20 Dava Tutsağı Fabio “ Özgürlüğüne Bir Adım Daha Yaklaştı “

G20 Dava Tutsağı Fabio “ Özgürlüğüne Bir Adım Daha Yaklaştı “

HAMBURG|28.11.2017| Hamburg ‘ta  G20 zirvesinde kapitalist – emperyalist sistemden rahatsız olan binlerin katılımı ile protestolar gerçekleştirilmişti. Temmuz ayında gerçekleşen zirvede Almanya devleti farklı şehir ve ülkelerden polis takviyesi almış ve gerçekleşen eylemlere katılanlara yoğun saldırılar gerçekleştirmişti. Polisin yoğun  saldırılarında yaralananlar olmuştu. Ayrıca yüzlerce kişi gözaltına alınmış ve onlarca aktivist hakkında da tutuklama kararı çıkarılmıştı.

Almanya devleti Temmuz ayından bu yana tutuklu olarak yargılananlar için elde somut bir delil olmamasına rağmen yüksek cezalar istemiyle iddianameler hazırladı. Bunun yanı sıra geliştirilen bir politikayla muhalif kesimlerin toplanma ve gösteri hakkı kapsamında politik bir tavırla sergilenen eylemlerde tutuklananlar için ‘‘Özür Dilemek’’ yoluyla ceza indirimi getirmesi birkaç tutsağında bu yolla daha az ceza alması gündem olmuştu. G20 zirvesi ve sonrasında ki gelişmeler Hamburg’ta gündemde ki yerini de korumaktadır. Tutsaklarla dayanışma amaçlı örgütlenmeler oluşturuldu. Her ayın ilk Pazar günü de bir yürüyüş gerçekleştirilerek Almanya devletinin politikaları teşhir edilip tutsaklar sahipleniliyor.

Temmuz ayından bu yana tutukluluk hali devam edenlerden biri de İtalya’dan G20 protestolarına katılan Fabio V. dün (27.11) Hamburg – Altona semtinde duruşması görüldü. Duruşma enternasyonal dayanışmanın örneğini içerdi. Saat 9’30 da onlarca kişinin desteği, alkışları  eşliğinde Fabio duruşma salonuna girdi. Bir saat gecikmeyle de duruşma başladı. Hamburg eyalet yüksek mahkemesinin duruşma dolayısıyla yaptığı açıklamada tutuklu olarak üst mahkemeye getirilmesi baskısına avukatlar itirazda bulundu. Karar yetkisinin bulunduğu bir mahkeme heyeti olduğunu ve yüksek mahkemenin bu baskısına boyun eğilmemesi avukatlarca istendi. Daha önce ki duruşma ve görüşmelerde 10.000 € (Euro) kefalet  bedeli ile tutuksuz yargılama için verilen dilekçe avukatlarca sunuldu. Verilen ara kararda kefalet bedeli ile beraber hafta 3 gün imza vermek kaydıyla tutuksuz yargılama yapılmasına karar verildi. Fabio’yu duruşmaya getiren gardiyanlar bu karar sonrası salondan ayrıldı.  Hamburg’ta gösterilen ikamet adresinde kalarak duruşmalara katılım sağlanacağı öğrenildi. Devam eden duruşmada tanık ve şikayetçi olarak bir komiser dinlenildi.

Avukatın sorularıyla çelişkili ifade veren Polis komiserine zaman zaman izleyiciler de gülerek karşılık verdi. Polisin G20 ‘ye hazırlığı ve gözaltına alınanlara , eylemlere katılanlara nasıl davrandığı  da avukatlarca soruldu.

Saat 2 ‘de bir sonra ki duruşma tarihi açıklanarak duruşma bitirildi. Fabio ailesiyle kucaklaştıktan sonra kendisiyle dayanışmaya gelenlerle teker teker tokalaştı. Çıkışta küçük bir kutlama da yapıldı.

 

Dipnot

Temmuz ayından bu yana tutuklu olarak Hamburg’ta yargılanan onlarca G20 protestolarına katılan aktivistler var. Almanya devleti polislerinin eylemlere katılanlara yönelik uyguladığı şiddet görmezden gelinmektedir. Bunun yanında tutsaklar için yüksek cezalar bir devlet politikası olarak uygulanmaktadır. Politik olarak sistemin yarattığı sorunların bilincinde olup G20 eylemlerinde mevcut Emperyalist – Kapitalist sistemi teşhir ve protesto edenler binlerce insanın katıldığı eylemler gerçekleştirildi. Bu eylemlere ATİK ( Avrupa Türkiyeli İşçiler Konfederasyonu ) – YDG ( Yeni Demokratik Gençlik ) – Yeni Kadın , ADHK , NAV-DEM , PARTİZAN  gibi onlarca  devrimci, demokrat   anti-faşist  kurumlarda  katılım sağladı.

Tutuklananlara karşı geliştirilen ‘‘ÖZÜR DİLEME’’ eyilimi gösterin az ‘‘Ceza’’ alın politikasına karşın buna yanaşmayan tutsaklara savcılığın bile talebinin üstünde bir ‘‘Ceza’’ verilmekte. ‘‘Özür Dileme’’ politikasına karşı duruş sergileyenlerden biri de 18 yaşında ki Fabio’dur. Fabio son ana kadar kamp izni vermeyen ve direnişle elde edilen kamp alanı izni sonrası kamptan başlayan ve G20 zirvesini engellemek amaçlı başlayan yürüyüşte tutuklanmıştı. Birçok kişinin yaralandığı ve göz altına alındığı eylemlerde 3 YDG Aktivisti de  gözaltına alınmış üç gün sonra serbest bırakılmıştı. Almanya devleti  tutsakların çoğuna delil yetersizliğine rağmen geliştirilen ‘‘Devlet’’ politikası neticesinde yüksek cezalarla yargılamak  istenilmektedir.

Buna karşın Hamburg ’ ta anti faşistlerce kampanyalarla hem devletin politikası teşhir edilmekte hem de polislerin uyguladığı şiddette teşhir edilmektedir. Fabio’nun gelecek duruşma tarihi Pazartesi Günü (04.12.) görülecek.