Anasayfa , Avrupa , Fransa’nın bir çok şehrinde Berkin Elvan için kitle sokaklara döküldü!

Fransa’nın bir çok şehrinde Berkin Elvan için kitle sokaklara döküldü!

BerkinFRANSA|14-03-2014|Berkin Elvan’ın şehit düşmesinin ardından başlayan protesto eylemleri Fransa’nın Paris, Strasburg, Mühlhaus, Nantes’de Devrimci ve demokratik kitle örgütlerin çağrılarıyla eylemler gerçekleştirildi.

PARİS: 12 Mart 2014 tarihinde Paris Büyükelçiliği önünde etkinlik gerçekleştirildi. Etkinliğe ATİK’inde içinde olduğu Taksim Dayanışma Platformu’nun çağrısıyla kitle, sabahın erken saatlerde toplanmaya başladı.

Bir süre sonra polisle kitle arasında hem yer hem de alınan izinden önce toplanıldığı gerekçesiyle tartışma yaşandı. Kitlenin geri adım atmaması üzerine polis hem gaz hem de joplarla saldırıya geçti. Polisin saldırısı ve kitlenin karşı koyuşu nedeniyle çıkan arbedede bir kadın bayılırken, bir kişinin burnu kırıldı ve yine parmakları kırılanlar oldu.

Buna rağmen kitle alandan ayrılmadı ve protesto eylemi devam ettirildi. Fransızca ve Türkçe okunan açıklamalar ve atılan sloganlarla devam eden eylem, daha sonra metro istasyonuna kadar yürüyüşle devam etti. Burada yapılan açıklamayla eylem sonlandırıldı.

STRAZBURG: 12 Mart Çarşamba günü, Strazburg Üniversitesi’ndeki YDG’liler, YDG’nin yayınladığı afiş ve yazıları üniversitenin büyük bir çoğunluğuna astılar.

Unutmayacağız, Affetmeyeceğiz!”, “Berkin’in katili faşist devlet hesap verecek” sloganları ve yazılarının Fransızca olarak yer aldığı afişler asılırken, saat 13’te öğrencilerin yapacağı eyleme çağrı yapıldı.

Saat 13’te Strazburg Üniversitesi’ndeki Türkiyeli öğrenciler tarafından bir anma etkinliği gerçekleştirildi. Üniversitenin “Agora” binasının önünde toplanan gençler, mumlar yakarak çiçeklerle donatılmış şekilde Berkin’in fotoğraflarını açtı. Yine Fransızca olarak “Berkin Elvan Ölümsüzdür!” yazılı pankartla birlikte eylemde “Berkin Elvan Ölümsüzdür!” sloganı atıldı.

Saat 19’da ise Kleber Meydanı’nda bir etkinlik gerçekleştirildi. Yaklaşık 300 kişilik bir kitlenin katıldığı eylemde sık sık “15’inde Bir Fidan, BERKİN ELVAN!”, “Berkin Elvan Onurumuzdur!”, “Polis Simit Sat, Onurlu Yaşa”, “Katil Devlet” hesap verecek gibi birçok slogan atıldı. Eylem, Berkin Elvan ve Gezi şehitleri şahsında, tüm devrim şehitleri için gerçekleştirilen saygı duruşuyla başladı. ATİK’in de içerisinde yer aldığı ortak bir şekilde örgütlenen eylemde, ortak bildiri Fransızca olarak okundu. Eylem, “Büyü” şarkısının söylenmesi ve “Bu Daha Başlangıç, Mücadeleye Devam!” sloganıyla sonlandırıldı. Eyleme Partizan, ATİK ve YDG kitlesi de katılarak flama ve dövizlerini taşıdı.

NANTES: Faşist devlet tarafından katledilen Berkin Elvan için bir eylem de Fransa’nın Nantes şehrinde gerçekleştirildi.

ATİK, Partizan, Alevi Kültür Merkezi ve Cumartesi Anneleri Nantes Kolektifi’nin örgütlediği eylem saat 20’de, Royal Meydanı’nda başladı. 150 civarı kişinin katıldığı eylem, Berkin Elvan şahsında tüm devrim şehitleri için gerçekleştirilen saygı duruşuyla başladı.

Sık sık “Berkin Elvan Ölümsüzdür!”, “Katil Devlet Hesap Verecek!”, “Devrim Şehitleri Ölümsüzdür!” gibi sloganlarının atıldığı eylemde, kurumların sunduğu mesajlar okundu.

Partizan adına okunan mesaj “Uğur Kaymazlar, Ceylan Önkollar gibi Berkin Elvan’ın da faşist TC devletinin öldürdüğü ne ilk ne de son çocuk olduğu” vurgulanarak başlanan bildiride 16 Mart Beyazıt, Halepçe; 12-15 Mart Gazi-1 Mayıs Mahallesi gibi Mart ayı katliamları ve Roboski’de katledilen 22 çocuğa değinildi. Partizan bildirisi faşizme karşı mücadele çağrısıyla sonlandırıldı.

Mesajların sunumunun ardından, eylem sloganlarla sonlandırıldı.

 

pARIS 1nANTES 1sTRAS 2sTRAS 1