Home , Haberler , OHAL Komisyonundan haber yok

OHAL Komisyonundan haber yok

TÜRKİYE|23.10.2017|Hitleri aratmayacak faşist yöntemlerle yaşanan sözde 15 Temmuz darbesi sonrası 5. defa uzatılan OHAL (Olağanüstü Hal) ve uygulamalarına karşı açılan komisyon nasıl çalışıyor.

Formaliteden kurulan 7 kişilik OHAL komisyonu, 101 bin  304 dosyaya bakabilir mi?

OHAL Komisyonunda Kaç başvuru var, ilk sonuç ne zaman?

OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonu, OHAL kapsamında çıkarılan 23 Ocak 2017 tarihli (KHK) ile kuruldu. Başvurular, ek bir soruşturma yapılmaksızın sadece kişiye veya kuruma ait dosya üzerinden incelenecek.

Komisyonun başkanı Selahaddin Menteş, 4 Ekim itibarıyla komisyona 101 bin 304 başvuru yapıldığını söyledi. Dosyaları incelemek üzere raportörlere gönderdiklerini belirten Menteş’e göre ilk sonuçlar Kasım 2017’de alınacağını açıklamıştı.

Komisyonun görevleri

* OHAL kapsamında doğrudan KHK’lerle tesis edilen işlemler hakkındaki başvuruları değerlendirip karar verecek.

* Buna göre komisyon, kamu görevinden, meslekten veya görev yapılan teşkilattan çıkarma ya da ilişiğin kesilmesi, öğrencilikle ilişiğin kesilmesi, dernekler, vakıflar, sendika, federasyon ve konfederasyonlar, özel sağlık kuruluşları, özel öğretim kurumları, vakıf yükseköğretim kurumları, özel radyo ve televizyon kuruluşları, gazete ve dergiler, haber ajansları, yayınevleri ve dağıtım kanallarının kapatılması, emekli personelin rütbelerinin alınması gibi işlemler hakkında başvuruları değerlendirecek ve karar verecek.

* OHAL kapsamında yürürlüğe konulan KHK’lerle gerçek veya tüzel kişilerin hukuki statülerine ilişkin doğrudan düzenlenen ve birinci fıkra kapsamına girmeyen işlemleri görüşüp karara bağlayacak.

Başvuru süreci

* İhraçlara itirazlarda önce komisyonun internet sitesindeki form doldurulacak daha sonra da kişinin son çalıştığı kuruma başvuru yapılabilecek.

* Komisyona başvurular Valilikler ve ilgilinin son çalıştığı kurum aracılığı ile yapılacak.

* Kapatılan kurum ve kuruluşlar, öğrencilikle ilişiği kesilenler ve rütbeleri alınan emekli personel tarafından yapılacak başvurular sadece valiliklere yapılabilecek.

* Başvurular, valilikler ile ilgisine göre bakanlıklar, Yüksek Öğretim Kurulu Başkanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı ve ceza infaz kurumu müdürlükleri aracılığıyla yapılabilecek.

* Kamu görevinden, meslekten veya görev yapılan teşkilattan çıkarılanlar ya da ilişiği kesilenler valiliklere veya en son görev yaptıkları kurumun bağlı, ilgili ya da ilişkili olduğu bakanlığa başvuruda bulunabilecek.

Kimler başvurabilecek?

OHAL Komisyonu başvurabilecek kişileri şöyle açıkladı:

* 17 Temmuz 2017’den itibaren 685 sayılı KHK’nın 2. Maddesine göre görev alanına giren hususlarda mağdur olduğunu düşünen gerçek kişilerin kendileri, vekil veya vasileri aracılığı ile tüzel kişiler ise temsilcileri aracılığı ile komisyona başvuru yapabilecek.