Anasayfa , Avrupa , Fransa’da “Sarı Yelekliler” Sokakta!

Fransa’da “Sarı Yelekliler” Sokakta!

HABER MERKEZİ |01.12.2018| Kitle son 1 yılda motorin fiyatlarının yüzde 20’den fazla artması üzerine yaklaşık 10 gündür ülke genelinde gösteriler düzenliyor. Belçika’da polis otoları ateşe verildi, Paris’te polis de sarıya boyandı.

Fransa’da 2015’ten bu yana devam eden ve halkın temel demokratik haklarından alım gücüne kadar her şeyi kırpan neo-liberal programın son halkası olan akaryakıt ve doğalgaz zammının ardından sahneye çıkan Sarı Yelekliler, Paris sokaklarında eylemlerini sürdürüyor.

Dün gece yarısında devam eden kitle  protestosuna devam ederken, sabah saatlerinde Champs-Elysees’de 600-700 kadar  kişi ile  polisin saldırısı sonucu çatışmaların sürdüğü öğrenildi.

Belçika’da polis otoları ateşe verildi, Paris’te polis de sarıya boyandı.

Eylemlere adını veren ve akaryakıt zammıyla sembolik olarak ilişkilendirilen, otomobillerde bulundurulması zorunlu reflektörlü sarı yeleklerin dünya çapında gündem oluşturmasıyla eylemler Belçika’ya da devam ederken Brüksel’de eylemciler polis araçlarını ateşe vermişti.

Polisin biber gazıyla müdahale ettiği ve gözaltılar olduğu belirtiliyor.

Bir süre daha devam etmesi beklenen eylemlerde, şu ana kadar Paris’in ünlü caddelerindeki birçok iş yeri hasar gördü, ülke genelinde çok sayıda akaryakıt deposunun giriş ve çıkışları tutuldu.

Eylemler ayrıca Brüksel sokaklarında da devam ediyor.

Öte yandan bazı ünlü mağazalar güvenlik önlemi için vitrinlerini sunta ile kapattı. Dünyaca ünlü markalar protestocuların yağma yapmalarından korktuklarını belirterek mağazalarının vitrinlerini tahta perdeler ile örtmek için gece boyunca yoğun çalıştı.

Geçtiğimiz hafta polisin izin vermemesine rağmen Champs-Elysee Caddesi’nde eylem yapan göstericiler, bazı iş yerlerini yakıp vitrinlerini kırdıkları mağazaları yağmalamışlardı.