Home , Avrupa , Fransa’da Öğretmenler Greve Çıktı

Fransa’da Öğretmenler Greve Çıktı

fransa-ogretmen-greviFRANSA | 03 – 02 – 2015 | Fransa’da yüz binlerce öğretmen greve çıktı. Eğitime daha fazla bütçe ayrılması talebiyle FSU sendikasının çağrısıyla sokağa çıkan öğretmenler ayrıca öğretmenlere ödenen tazminatın arttırılmasını istedi.

FSU sendikasının çağrısıyla toplanan yüz binlerce öğretmen eğitime daha fazla bütçe ayrılması ve öğretmenlere ödenen tazminatların artırılması talebiyle tüm ülkede greve çıktı. Hükümetin eğitim kalitesini iyileştirmeye yönelik politikalarını eleştiren, FSU sendikası ülkedeki öğretmenlerin yüzde beşini temsil ediyor.

Hükümetin eğitime daha fazla yatırım yaparak, temel eğitim görülen sınıfların mevcudiyetini 20 öğrenciyle sınırlandırılması isteyen FSU, diğer sınıflarda ise bu sayının en fazla 25 olması talep etmektedir.

Grev kapsamında bugün (3 Şubat) saat 14’de başkent Paris’te bulunan Jardin du Luxembourg’dan Eğitim Bakanlığı binasına kadar bir yürüyüş de yapıldı. FSU, çalışma şartları ve eğitim kalitesinin iyileştirilmesi ile maaşların yükseltilmesinin temel hedefleri olduğunu vurguladı.

Fransa Eğitim Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, greve katılımın yüzde 10 ile sınırlı kalacağı savunulurken, bu rakam greve katılmak için 48 saat önceden alınması gereken izin başvurularına dayandırıldı. FSU sendikası tarafından yapılan açıklamada ise, tüm öğretmen ve eğitmenlerin izin alma zorunluluğu olmadığı ve katılımın en az yüzde 22 civarında olacağı kaydedildi. Bu da, 200 bine yakın öğretmenin greve gideceğini gösteriyor.