Home , Avrupa , Fransa’da Kitlesel 1 Mayıs

Fransa’da Kitlesel 1 Mayıs

FRANSA|02.05.2023|Fransız burjuvazisi tarafından işçi emekçilere yönelik boyutlandırılan saldırılar, Fransa’nın 300 kentinde 3 milyona yakın insanın sokakları doldurmasına neden oldu. Fransız işçi sendikaları ve partileri ile çeşitli demokratik kitle örgütleri ve Sarı Yelekliler gibi oluşumlarda 1 Mayıs Uluslararası Mücadele ve Dayanışma gününde meydanlarda, bu saldırılara sessiz kalmayacaklarını haykırdılar. Fransa ATİK taraftartarları da “Krizin Faturasını Biz Ödemeyeceğiz” şiarı ile Paris, Strasbourg, Mulhouse, Lyon, St Brieuc, Cholet ve Nancy’de alanlara çıktılar. Gösterilerde öne çıkan slogan “Macron İstifa” oldu.

STRASBOURG

Sabah saatlerinde Avenue de la Liberte’de toplanan yaklaşık 20.000 kişi, 1 Mayıs’ı son dönemlerde yaşanan sosyal hak saldırılarına karşı bir mücadele alanına çevirdi. Sendikalar tarafından organize edilen etkinlikte, burjuvazinin saldırılarına karşı kararlılık mesajları verildi. ATİK’e bağlı Dostluk ve Kültür Evi alanda “Krizin Faturasını Biz Ödemeyeceğiz” pankartı ile yerini aldı. Yürüyüşte ayrıca Partizan taraftarları da “Dünyanın Tüm İşçileri ve Ezilen Halkları Birleşin” pankartı ile yeraldılar. “Yaşasın Kızıl 1 Mayıs”, “Yaşasın Enternasyonal Dayanışma” sloganlarının atıldığı yürüyüşün sonunda polisle gösterciler arasında bir çatışma yaşandı. Bu çatışma sırasında bir YDG’li kolundan yaralanarak hasteneye kaldırıldı. ATİK’in ve Fransa ATİK Komitesinin 1 Mayıs bildirileri okundu. Partizan kortejinde ise, “Halkımız saflara Partizanlara”, “Önderimiz İbrahim Kaypakkaya”, “Yaşasın 1 Mayıs” vb sloganlar atılırken, 20 Mayıs’ta düzenlenecek Komünist Önder İbrahim Kaypakkaya anma gecesine çağrılar yapıldı. Yürüyüşte ayrıca YDG üyerileride yerlerini aldılar.

 

MULHOUSE

Mulhouse’da Place de la Bourse’da başlayan 1 Mayıs etkinliğine yaklaşık 4000 kişi katıldı. Fransız sendikalarının yanısıra  ATİK, ADHK, Partizan,  Alevi Kültür Merkezi gibi Türkiyeli kurumlarda yürüyüşte yerlerini aldılar. Emeklilik Yasasına karşı sloganların önde çıktığı etkinlikte, bildiriler okundu.

PARİS

Republique Meydanı’nda biraraya gelen yüzbinlerce gösterici, “Hükümet istifa”, “Macron istifa” ve “Mezarda emekliliğe hayır” sloganları attı. Enflasyonla birlikte düşen alım gücünü yeniden kazanmak için ortak mücadele çağrısı yapıldı. Fransız sendikalarının ve kurumlarının yanısıra ATİK, ADHK, AvegKon gibi Türkiyeli göçmen örgütleride alanda bulundular. Polisle göstericiler arasında yaşanan çatışmalarda gözaltılar yaşandı.

LYON

Avenue Jean-Jaurès’de biraraya gelen yaklaşık 45.000 kişi emeklilik yasasına karşı öfkelerini haykırdılar. ATİK ve Partizan taraftarları da eylemde Komünist Birlik kortejinde yeraldılar.

ST BRİEUC

Valilik önünde başlayan 1 Mayıs yürüyüşüne yaklaşık 6500 kişi katıldı. Yürüyüş boyunca emeklilik yasası ve Macron’a karşı sloganlar atıldı. Yürüyüş sonunda ATİK taraftarlarının açtığı standa toplanan 280 euro, bölgede grevde bulunan işçilere bağışlandı. Partizan’da pankartı ile yürüyüşte yeraldı.

NANCY

Place de la République’de başlayan 1 Mayıs yürüyüşüne yaklaşık 10000 kişi katıldı. Hükümete karşı sloganların atıldığı 1 Mayıs’a ATİK ve Partizan taraftarları da katıldılar. Partizan “Dünyanın Tüm İşçileri ve Ezilen Halkları Birleşin” pankartı ile yürüdü.

Strasbourg

Mulhouse

Paris

 

Lyon

ST Brieuc

Nancy