Anasayfa , Avrupa , FRANSA’DA DİRENİŞLE DAYANIŞMA EYLEMLERİ DEVAM EDİYOR

FRANSA’DA DİRENİŞLE DAYANIŞMA EYLEMLERİ DEVAM EDİYOR

paris4PARİS | 17 – 06 – 2013 |Cumartesi akşamı Gezi Parkı’ndaki direnişçilere vahşice saldıran devleti protesto ve direnişle dayanışma eylemleri Fransa’da devam ediyor.

Pazar günü Paris’te üç tane eylem gerçekleştirildi. Bunlardan ilki saat 11:30’da Fransa Komünist Partisi’nin ve Sol Cephe’nin gerçekleştirdiği dayanışma eylemiydi. Fransızların yoğun katıldığı eylem, Karl Marx Caddesi’nde gerçekleştirildi. Eyleme, aralarında ATİK’in de bulunduğu Paris Direnişle Dayanışma Platformu da destek verdi.

İkinci eylem saat 15:00’de Doğu Garı yakınlarında bir alanda gerçekleştirildi. Sosyalist Parti ve belediyenin eylemi insanların eğlendiği bir “piknik” havasında geçti. Platform adına temsilciler, kurulan sahneden konuşma yapmak, bildiri okumak istediklerini bildirmelerinin ardından örgütleyici kurum temsilcileri tarafından “Burada bu tür şeyler istemiyoruz, böyle şeyler yapacaksanız ülkenize gidin” tarzı bir tavır ortaya konmuştur. Bu durumu protesto eden platform bileşenleri alandan sloganlarla izinsiz yürüyüşe geçti. Yürüyüş boyunca derneklerin, kahvelerin önünden geçerek halkı bilgilendiren kitle, 10. Paris bölgesindeki Kemer önünde eylemini sonlandırdı.

Başkentteki son eylem ise saat 18:30’da Paris Belediyesi’nin önünde, Türkiyeli öğrenciler inisiyatifinin örgütlediği eylemdi. Yine Paris Direnişle Dayanışma Platformu’nun desteklediği eylemde sık sık sloganlar atıldı, marşlar-türküler söylendi. Yaklaşık 300 kişinin katıldığı eylem sonlandıktan sonra platform bileşenleri yine yürüyüşe geçerek Doğu Garı Postanesi’nin önünde yürüyüşlerini sonlandırdı.

Strazburg’da ise cumartesi günü polisin saldırısının ardından, pazar günü öğlen 12’de Kleber Meydanı’nda toplanıldı. ATİK’in de bileşeni olduğu Strazburg Taksim Direnişiyle Dayanışma Komitesi tarafından örgütlenen eylemde sık sık Türkçe ve Fransızca “Faşizme Karşı Omuz Omuza”, “Erdoğan İstifa”, “Her Yer Taksim/Kızılay, Her Yer Direniş”, “Kahrolsun Türkiye’deki Faşist Düzen” ve daha birçok slogan atılarak, Fransız ve Türkiyeli kurum temsilcileri konuşmalar yaptı. Alanda bir saatlik bekleyişin ardından kitle, Fransızca “Her Yer Taksim, Her Yer Direniş” pankartı arkasında yürüyüşe geçti. Kitle yürüyüş boyunca sloganlar haykırarak, ıslıklar-zılgıtlar çalarak Türkiye’deki faşist saldırıları protesto etti ve direnişçilerin yanında olduklarını haykırdı.

Pazartesi günü Paris’te, Türkiye Konsolosluğu önünde saat 17:00’de Paris Direnişle Dayanışma Platformu tarafından bir eylem ve basın açıklaması gerçekleştirilecek. Yine salı günü Fransa Komünist Partisi ile görüşülüp ortak olarak neler yapılabileceği konuşulacak.

Strazburg’da ise pazartesi günü saat 19:00’da tekrar Kleber Meydanı’nda toplanılarak, dayanışma eylemleri devam edecek

.