Home , Haberler , Hizbullah ve Emel Hareketi: „Lübnan Kuvvetleri Sorumlu“

Hizbullah ve Emel Hareketi: „Lübnan Kuvvetleri Sorumlu“

HABER MERKEZİ|15.10.2021| Hizbullah ve Emel Hareketi, Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta en az altı kişinin hayatını kaybettiği, 60’tan fazla kişinin de yaralandığı olaylara ilişkin ortak açıklama yaptı.

Beyrut Limanı’ndaki patlamaya ilişkin soruşturma sürecine karşı tepkilerini ortaya koymak amacıyla Beyrut Adalet Sarayı’na yürüyen barışçıl göstericiler, yakın mahallelerde konuşlanan Lübnan Kuvvetleri Partisine bağlı silahlı grupların saldırısına maruz kaldı” denilen açıklamada, protestocuların üzerine keskin nişancılar tarafından doğrudan öldürmek amacıyla ateş açıldığı kaydedildi.

“Ülkenin barış ve istikrarını hedef alan bu cinayet suçunu kınıyoruz” diyen Hizbullah ve Emel Hareketi, Lübnan Silahlı Kuvvetleri ve emniyet güçlerine suçluların yakalanması çağrısını yineledi.

Emel Hareketi: Üç mensubumuz öldürüldü

Lübnan Meclis Başkanı Nebih Berri liderliğindeki Emel Hareketi’nden yapılan yazılı açıklamada, Beyrut’taki çatışmalarda Mustafa Münir Zebib, Hasan Muhammed Subhi Meşik ve Hasan Cemil Name adlı hareket mensuplarının hayatını kaybettiği belirtildi.

Açıklamada, Emel Hareketi’nin suçluların ortaya çıkarılması ve tutuklanması için çalışarak soruşturmayı yakından takip edeceği ifade edildi.

Lübnan Kuvvetleri: “Olayların arkasındaki suçluları ortaya çıkarılsın”

Hristiyan sağcı parti “Lübnan Kuvvetleri”nden yapılan yazılı açıklamada ise başkentte yaşanan olayların arkasındaki suçluları ortaya çıkaracak soruşturmanın başlatılması için Cumhurbaşkanı Mişel Avn’ın yanı sıra Başbakan Necib Mikati, Savunma Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığına çağrıda bulunuldu.

Açıklamada, “Lübnan’da elde kalan tek servet” olarak nitelenen iç barışı korumak için tüm Lübnanlıların işbirliğine gitmesi gerektiği vurgulandı.

LKP’den çatışmaların durdurulması ve şeffaf soruşturma çağrısı

Lübnan Komünist Partisi (LKP) olaylara ilişkin yazılı açıklamasında, çatışmaların durdurulması ve liman patlaması için şeffaf soruşturma çağrısı yaptı.

LKP,  yaşananlardan Hizbullah ve Emel’i sorumlu tutarken, “Lübnan Kuvvetleri” partisinin silah ve keskin nişancı kullanmasını da şiddetle kınadı.

Aun: “Ülkenin rehin almasına izin vermeyeceğiz”

Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Aun, dün (14 Ekim) Beyrut’taki saldırı ve çatışmalara ilişkin devlet televizyonunda ulusa sesleniş konuşması yaptı.

Ordu ve güvenlik güçlerinin güvenlik ve istikrarı koruma konusunda üzerine düşen görevi yaptığını kaydeden Aun, Beyrut’ta yaşanan olayların güvenlik güçleri ve yargının takibinde olduğunu dile getirdi ve “Kimsenin kendi çıkarları veya hesapları için ülkeyi rehin almasına izin vermeyeceğiz. Silahların Lübnanlılar arasında iletişim diline dönmesi kabul edilemez” ifadelerini kullandı.

Hukukun üstünlüğü ve devlet kurumlarının sorunların çözülmesinde tek geçerli merci olduğuna dikkat çeken Aun, olayların sorumluları ve azmettiricileri ortaya çıkana ve hesap verene kadar sürecin takipçisi olacağını söyledi.

Öte yandan Lübnan hükümeti, başkent Beyrut’ta göstericiler üzerine ateş açılması sonucu ölenler için bugün (15 Ekim) bir günlük yas ilan etti.