Home , Avrupa , İsviçre’de Onbinler 1 Mayıs’ta Alanlardaydı: “Hep Birlikte Savaşa ve Faşizme Karşı !”

İsviçre’de Onbinler 1 Mayıs’ta Alanlardaydı: “Hep Birlikte Savaşa ve Faşizme Karşı !”

İSVİÇRE|05.05.2025| Zürih, Basel, Cenevre, Bern gibi büyük şehirler başta olmak üzere İsviçre’nin 40’a yakın bölgesinde düzenlenen 1 Mayıs kutlamalarına on binlerce işçi ve emekçi katıldı.

Her yıl olduğu gibi en kitlesel katılım bu yıl da Zürih’te gerçekleşti. 1 Mayıs Komitesi’nin çağrısıyla düzenlenen yürüyüş ve mitinge 10 bini aşkın kişi katıldı. Katılımcılar, sabah saatlerinde Ni-Una-Menos (Helvetiaplatz) Meydanı’nda toplanarak saat 10:30’da yürüyüşe geçti.

Yürüyüşe İsviçre işçi sendikaları, sol partiler, İsviçreli ve göçmen devrimci sosyalist kurumlar ve örgütler geniş katılım gösterdi. Partizan ve Sınıf Teorisi’nin ortak oluşturduğu kortejin ana sloganı “Gemeinsam gegen Krieg und Faschismus”“Savaşa ve Faşizme Karşı Birlikte Mücadele” oldu.

Yürüyüş boyunca Filistin ve Rojava’yla dayanışma sloganları atılırken, İsviçre’nin emperyalist savaşlara verdiği destek sert şekilde protesto edildi. Sechseläutenplatz’a kadar süren yürüyüş, burada gerçekleştirilen mitingle son buldu.

Mitingde yapılan konuşmalarda İsviçre devleti tarafından işçi aleyhine zorlaştırılan çalışma yasaları, derinleşen konut krizi ve emekçilerin giderek düşen alım gücü öne çıkan başlıklar oldu. Ayrıca yaklaşan “14 Haziran Büyük Kadın Grevi” için güçlü çağrılar yapıldı.

1 Mayıs sabah yürüyüşünün ardından, akşam saatlerinde devrimci örgütler tarafından geleneksel olarak korsan biçimde örgütlenen bir eylem gerçekleşti. Yoğun katılımın dikkat çektiği bu eylemde, 1 Mayıs alanı çevresinde polisle yer yer çatışmalar yaşandı. Çok sayıda polis konuşlandırılırken, onlarca kişi gözaltına alındı.

1 Mayıs programı mitingle sınırlı kalmadı. Ardından üç gün süren bir festival gerçekleşti. Zürih’teki Kaserne Areal alanında kurulan standlar, tematik paneller ve konserlerle kutlamalar 4 Mayıs Pazar günü saat 01.00’e kadar sürdü.

Festivalde yer alan kurumlardan biri de ATİK’e bağlı Kulturfabrik Derneği idi. Dernek, kolektif çalışması ve düzenlediği stand ile etkinlikte olumlu etkisini bırakarak yerini aldı. Kitap standı ve çeşitli bilgilendirme materyalleriyle katılımcılara hitap etti.