Home , Avrupa , Frankfurt`ta Tekel İşçileri ile Dayanışma Etkinliği

Frankfurt`ta Tekel İşçileri ile Dayanışma Etkinliği

FRANKFURT | 15 – 02 – 2010 | Almanya Demokratik Haklar Federasyonu (ADHF), Almanya Göçmen İşçiler Federasyonu (AGİF), Almanya Türkiyeli İşçiler Federasyonu (ATİF), İşçilerin Birliği Halkların Kardeşliği Platformu (BİR-KAR), Almanya Marksist Leninist Partisi Ren-Main Bölgesi (Marxistisch-Leninistische Partei Deutschlands MLPD Kreis Rhein-Main), Courage, Pazartesi Eylemcileri Darmstadt (Montagsdemo Darmstadt) tarafindan ortak kurulan Tekel işçileri ile dayanışma komitesi, Almanya`nın Frankfurt kentinde önceki Cuma günü Tekel işcileri ile dayanışma etkinliği düzenledi.

Almanya`nın Frankfurt kentinde bulunan Güneş Evinin salonunda saat 19.00’da başlayan etkinliğe Frankfurt ve çevresinden gelen bir çok yerli ve göçmen emekçi katıldı.

Etkinlik, yapılan selamlama ardından Tekel işçileri ile dayanışma komitesinin sunduğu ortak mesaj ile devam etti. Yazılı sunulan mesajda 80’li yıllardan günümüze kadar Ankara’da yaşanan Tekel işçilerinin kararlı direnişleri dünya işçi sınıfına örnek olduğunu ve bu direnişe sahip çıkmak önemli ve onurlu bir duruş olduğu vurgulandı. Mesajda ayrıca „Tekel`in zaferi hepimizin zaferidir. Bu direniş tüm dünya emekcilerine bir sembol olmuştur“ vurgusu yapıldı.

Ardından Almanya Marksist Leninist Partisi Rhein-Main Bölgesi (MLPD Kreis Rhein-Main) adına bir konuşma yapıldı. Konuşmada Tekel işçilerin haklı mücadeleleri dünyaya sembol olduğu, işçi sınıfının işsizliğine, sömürülmesine ve iş gücünün azalmasına karşı ve yaşadıkları ağır baskılara rağmen kararlı direnmeleri, Emperyalist sisteme karşı onurlu ve haklı bir duruş olduğu vurgulandı.

Konuşma ardından 13 Ocak ile 16 Ocak günleri arası Ankara’ya giderek Tekel işçi eyleminin 31. ve 32. günlerinden 7 kişilik olan, Alman ve Göçmen sendikacılar tarafından düzenlenen delegasyonun kamera ve fotoraf çekimlerinde oluşturulan bir sinevizyon gösterimi sunuldu.

Ardından VF-IGM adına Sendika Delegasyonu’na katılan Zeliha Reçber sahne alarak 2 gün boyunca aldığı izlenimlerini, resmi makamlar ile gerçekleştirdikleri görüşmeleri, Halk ve direnen işçiler ile yaptıkları sohbetleri aktardı. Reçber yaptığı duygulu konuşmasında „Öylesi bir grevi, öylesi bir direnişi ilk defa hayatımda yaşadım. Ağır koşullara ve kış mevsimine rağmen günlerdir haksızlıklara karşı direnen kadın ve erkek emekçi arkadaşlarımızın gözlerindeki o kararlılıklarını unutamıyorum. Bana ilettikleri „Ölürüz! Ama hakkımızdan vaz geçmeyiz“ sözleri ne kadar güçlü ve ilkeli olduklarını kanıtlıyor. Sıkılan gaz bombaları ve kanalizasyon sularına rağmen oturdukları yerlerinden bir milim ayrılmayan bu insanların cesaretleri müthiş. Bu benim için işçi sınıfının gerçek direnişidir“ diyerek Tekel işçilerine bir kez daha saygı ve devrimci selamlarını iletti. Reçber konuşmasını „Ben bugün yine Almanyadayım fakat aklım ve yüreğim halen onların yanındadır“ sözleri ile sonuçlandırdı.

Ardından Pazartesi Eylemcileri Darmstadt (Montagsdemo Darmstadt) adına Tekel işçileri ile dayanışma için toplanan bağış Ankara’da direnen işçilere iletilmesi için Tekel işçileri ile dayanışma komitesine resmi teslim edildi. İran İşçileri ile dayanışma komitesi adına da bir konuşma yapıldı.

Konussmalar ardından Mainz kentinden Barış û Yusuf Müzik Ekibi, Rüsselsheim kentinden Barış Evi adına Metin ve Fatoş ve etklinliğe ev sahipliği yapan Güneşli Şarkiilar Müzik Topluluğu birer müzik dinletisi sundular.

Etkinlik, Güneşli Şarkiilar Müzik Topluluğunun başta kürtçe, türkçe, ermenice, farsça gibi bir çok dillerde sundukları canlı müzik performansları ile geç saatlerde son buldu. (Nihal Bayram)