Home , Avrupa , Frankfurt’ta Newroz Coşkusu

Frankfurt’ta Newroz Coşkusu

Frankfurt | Yeni yaşam ve Kürtlerin tarihinde zalim Dehaq’a karşı mücadelenin sembolü anlamına gelen Newroz önceki gün Almanya’nın Frankfurt kentinde kutlandı. Bockenheimer Warte ve Alte Oper meydanlarında bir araya gelen onbinlerce Kürdistanlı, Türkiyeli ve Ortadoğu’nun çeşitli milliyetlerinden kitle sloganlarla ve müzikleriyle Newroz kutlamasının yapıldığı Rebstock parkına kadar yürüdü.

On binlerce insanın katıldığı yürüyüşlerde Türk devletinin faşist politikaları protesto edilirken, Alman ve Türk devletlerinin arasında ki kirli iş birliği de teşhir edildi.

ATİK Eşbaşkanı Bockenheimer Warte’de toplanan kitleyi, Türkçe, Kürtçe ve Almanca selamlarken konuşmasını Türkçe ve Almanca gerçekleştirdi. Gürcan konuşmasında DAİŞ’e karşı mücadelede DAİŞ’in elindeki son toprak olan Baxuz köyünü özgürleştirme hamlesinde şehit olan TKP/ML TİKKO savaşçısı anarşist Lorenzo Orsetti’yi andı ve gericiliğe karşı mücadelenin her alan sürdüğünü dile getirdi. ATİK Eşbaşkanı ayrıca Leyla Güven ve açlık grevlerinde olanların taleplerini sahiplendiklerini vurguladı ve Türk ve Alman devletleri arasındaki kirli iş birliği ile sembollerin yasaklandığını, Kürtler ve devrimcilerin Almanya’da tutsak alındığını belirtti. Gürcan son olarak mücadeleyi yükseltme çağrısında bulundu.

Yürüyüş festival alanına doğru yola çıktığı sırada gelen Ayten Beçet’in feda haberi zılgıtlarla ve sloganlarla karşılandı. Yürüyüşte Lorenzo Yoldaş ölümsüzdür!, Leyla Güven onurumuzdur!, Newroz piroz be!, Almanya finanse ediyor Türkiye bombalıyor!, Alman panzerleri Kürdistan’da defol!, önderimiz İbrahim-İbrahim Kaypakkaya!, Ayten Beçet ölümsüzdür!, Jin-Jİyan-Azadi!, Biji berxwedana a zindanan!, Biji serok Apo! sloganları Türkçe, Kürtçe ve Almanca atıldı. Yürüyüşte ayrıca Enternasyonal Birlik adına “Yeni polis yasasına hazır!-Hükümetin sağcı politikalarına karşı duralım!” pankartı taşındı.

Festival alanına varıldığında son dakika bilgisi olarak MLKP önder kadrolarından Bayram Namaz’ın şehit düştüğü bilgilendirmesi yapıldı ve Partizan kitlesinin de katıldığı kısa bir anma MLKP militanları tarafından gerçekleştirildi.

Festival’de KAWA adına selamlama konuşmasının yanı sıra KCDK-E adına Fatoş Göksungur, ATİK adına Süleyman Gürcan birer konuşma gerçekleştirdiler. Açlık grevinde olan Mele Mustafa Tuzak, Ömer Bağdu, Cemal Kobanê ve Şiyar Xelil sahneye gelerek kitleyi selamladılar.

Kültürel bölümde Dilovan, Nuarin, Grup Abdal ve bir Folklor grubu sahne aldılar.

Yürüyüş başlangıcında Alman Polisinin Kürt sembollerine ynelik baskıları devam etti. Abdullah Öcalan ve YPG bayraklarına yasak olduğu gerekçesi ile birkaç bayrak gasp edildi, bayrakları taşıyanlara yönelik fiziksel baskılar uygulandı. Bu durum kitle tarafından protesto edildi. Ayrıca Festival alanında Alman polisinin bir genci kısa alıkoyması da protesto edildi.