Anasayfa , Avrupa , Fransa’da Grevler Haftası

Fransa’da Grevler Haftası

FRANSA | 21.03.2018|Fransa’da bulunan çeşitli işçi ve memur sendikalarının grev çağrısının yanısıra emeklilerinde eylemleri bir çok hizmetin yavaşlamasına ve aksamasına neden olacak.

Önceki hafta Macron önümüzdeki yıl ülkeye girmesi beklenen yabancı sermayeye rekabetçi ortam sunmak için Fransa’nın demiryollarını hazırlamak yönünde bir dizi reformu onayladı. Özelleştirme anlamına gelen bu düzenlemelere işçiler karşı çıkıyorlar. Ulusal Demiryolu Şirketi SNCF, hükümetin reform kararını protesto amacıyla Nisan ayından itibaren 36 gün sürecek greve gidileceğini ve haftada 2 gün ülke genelindeki tren seferlerinde yavaşlatma uygulanacağını bildirdi.

CGT (Genel İş Sendikası) tarafından yapılan açıklamada 22 Mart 2018 günü özellikle Paris’te kitlesel bir gösteri yapılacağı belirtildi. Yine aynı gün, yedi ayrı memur sendikası da yapılacak reformlarla 120 bin memurun işini kaybedeceğini belirterek sokağa çıkacaklarını ilan ettiler. Paris ve çevresinin metro ve tramvay ulaşımını üstlenen RATP kurumu çalışanları da demiryolları ve kamu çalışanlarının haklarını savunmak ve destek için 22 Mart’ta grev ve gösteri çağrısına katıldı. RATP çalışanları, Paris metrosunun özelleştirilmesi projesine de karşı çıkarak 21 Mart akşamından 23 Mart sabahına kadar grevde olacaklarını duyurdu.

Fransız ulusal havayolu şirketi Air France çalışanları ise bir ay içinde üçüncü kez greve gitme kararı aldı. Daha önce çalışma şartları ve ücret artışı politikasını protesto amacıyla greve giden pilotlar ile kabin ve yer hizmetleri çalışanlarının üye olduğu 11 sendika, 23 Mart’ta yapılacak grevin ardından 30 Mart’ta da yeni bir greve gidileceğini açıkladı. Ülkede emeklilerin tepkisini çeken vergi artışı düzenlemesi nedeniyle önceki gün düzenlenen gösterilerden sonra, yine aynı nedenle ve alım gücünün azalmasını protesto amacıyla yeni gösterilerin Fransa çapında düzenleneceği öğrenildi. Emekliler, yüzde 1,7 oranında yeni vergi yükleri getiren düzenlemelere karşı çıkıyorlar. Söz konusu uygulama, Fransa’nın 15 milyon emekli maaşının yüzde 60’ını etkileyecek.