Home , Haberler , Fincancı, Nesin ve Önderoğlu`na „örgüt propagandası“ iddiasıyla tutuklama talebi

Fincancı, Nesin ve Önderoğlu`na „örgüt propagandası“ iddiasıyla tutuklama talebi

thNöbetçi Genel Yayın Yönetmenlerine tutuklama istemi

Özgür Gündem ile dayanışan gazeteci, yazar ve akademisyenler ifade verdi. Özgür basına destek sunmaya devam edeceklerini belirten Fincancı, Nesin ve Önderoğlu tutuklama talebi ile nöbetçi mahkemeye sevk edildi. 

Özgür Gündem Gazetesi ile dayanışmak için başlatılan „Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği“ kampanyasına katılarak gazetenin bir günlük yayın yönetmenliği görevini üstlenen TİHV Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, Yazar Ahmet Nesin, Gazeteci Erol Önderoğlu, Cengiz Boysoy, Kemal Can, Yazar İhsan Eliaçık ve akademisyen Beyza Üstün, ifade verdi.
7 kişi, haklarında gazetede çıkan haberler nedeniyle „örgüt propagandası“ iddiasıyla başlatılan soruşturma kapsamında İstanbul Adliyesi’nde ifade verdi.

‚DAYANIŞMAYA DEVAM EDECEĞİZ‘

Önderoğlu, savcılık sorgusunda, 20 yıllık gazetecilik yaptığını ve mesleki dayanışmanın gereği genel yayın yönetmenliği görevini üstlendiğini söyledi. Önderoğlu, „25 Temmuz 2015’de Başbakan Davutoğlu’nun gazetelerin genel yayın yönetmenlerine toplayarak mutabakata varması sonrasında Güneydoğu’da yaşananlara dair medyanın editoryal çizgileri radikal bir şekilde müdahale gördü. Bu kapsam haricinde yayın yapanlar ise terörle mücadele kanunun muhtelif maddeleri üzerinden orantısız müdahaleye maruz kaldı“ dedi.

Ahmet Nesin de, savunmasında düşünce ve ifade özgürlüğü kapsamında gazeteye destek olduğunu belirtti. Şebnem Korur Fincancı ise gazetede yayımlanan haberlerden ve içeriklerden haberdar olduğunu ve gazeteyle dayanışmayı sürdüreceğini vurguladı. Beyza Üstün de halkın haber alma hakkı kapsamında tüm haber içeriklerine katıldığını belirterek, basın üzerindeki baskılara karşı gazetecilerle dayanışma içinde olacağını ifade etti. Eliaçık, Boysoy ve Can düşünce ve ifade özgürlüğü kapsamında dayanışma nöbetine katıldıkları mesajını verdi.
İfade işlemlerinin ardından savcı Fincancı, Nesin ve Önderoğlu „örgüt propagandası“ iddiasıyla tutuklama talebi ile nöbetçi mahkemeye sevk etti. Duruşma saat 14.00’te görülecek.
Adliye önünde yapılan basın açıklamasında ise Türkiye Gazeteciler Sendikası Genel Başkanı Uğur Güç, gazetecilerin gazetecilik yapmaktan çok adliyede ifade vermeye geldiklerini, bu baskı sürecinin derhal sona ermesi gerektiğini söyledi.

Fincancı, buradaki konuşmasında ise baskının özellikle Kürt gazeteciler üzerinden devam ettiğine dikkati çekerek, baskıya karşı dayanışmayı yükseltmekten başka çözüm olmadığını kaydetti. Eliaçık ise düşünce ve ifade özgürlüğü kapsamında kim olursa olsun kimliklere bakmadan herkesin hakkını savunmak gerektiğinı vurguladı. (anf-Istanbul )