Anasayfa , Avrupa , Faşizmin HDP Saldırısına İsviçre`de Öfke Seli

Faşizmin HDP Saldırısına İsviçre`de Öfke Seli

 

14915587_1088902441178668_178761772762168019_nFaşist Diktatörlüğün Kürt ulusunun demokratik taleplerine, Kürt halkının ağır bedeller içeren mücadelesi sonucu yaratılan değer ve mevzilerin „çökertilmesi“ hedefi, tüm Türkiye halkına uygulanan esaret ve sınırsız, kuralsız dipsiz karanlıklarla dolu vahşi uygulamalar şuursuzca arttırılmaktadır. Bu saldırıların bir anlamda sembolik merkezileşmiş , üst perdeden pervazsızlaşmanın adı olabilecek uygulamalardan biri de, HDP eşbaşkanları ve milletvekillerine yönelik faşist saldırı ve tutuklama ölmüştür.

Bu saldırı dalgasına karşı Türkiye ve Avrupa`nın her alanında karşı tepkiler ortaya konulmuş ve bu mücadele devam etmekte.

Son HDP eşbaşkan ve milletvekillerinin gözaltı ve devamında tutuklanmasına karşı da, İsviçre`deki yurtsever, devrimci- demokratik güçler dün geceden beri sokaklarda protesto ediyorlar. Bugün de (04 Kasım) faşist saldırılar, başta Zürih olmak üzere, Bern, Basel ve Lozan`da büyük bir öfke ile binlerce kişi protesto etti.

 

Zürih

Zürih Rathausbrucke`de, HDK-A bileşenleri ve İTİF`in çağrısıyla biraraya gelen 1500`un üzerindeki kitle, Türk konsolosluğuna doğru gerçekleştirdiği yürüyüşle, operasyon protesto edildi. HDK-A bileşenlerinin yanısıra, PARTİZAN, İTİF, İDHF, İABF, Ezidi Federasyonu, DİDİF,AufBau ve isviçreli kimi demokratik kurumların da katılım sağladığı görüldü.

Yürüyüş boyunca susmadan atılan sloganlar, çevrede bulunan insanlar tarafından ilgiyle ve destekle karşılaşmıştır.

Konsolosluk önünde isviçreli ve Türkiyeli devrimci-demokratik kurumların gerçekleştirdiği konuşmalarda; faşizme karşı birlikte ve tavizsiz bir direniş ile ancak yol alınabileceği, asla ve asla demokrasi mücadelesinde geri adım atılmayacağı ve diktatörlüğe karşı omuz omuza savaşımın daha da büyütülmesi gerektiği , faşizmin bu saldırılarıyla istediği sonucu alamayacağı, buna izin verilmeyeceği vurgulandı.

Polisin geniş güvenlik önlemi aldığı eylem, konuşmaların ardından atılan sloganların ardından, yarın Zürih`te saat 14:00`te Helvetiaplatz`da gerçekleştirilecek mitinge katılım çağrısı ile sonlandırıldı.

 

img-20161104-wa0047Bern

 

HDP`ye yönelik gözaltı ve devamındaki tutuklama operasyonuna bir tepki de Bern`den geldi. HDK-A bileşenleri, İTİF, PARTİZAN, İDHF, Bleiberecht-Bern, vb. kurumların çağrısıyla biraraya gelen 500`un üzerinde kişi, Türk faşizmini şiddetle kınadı.

Bern Hauptbahnhof`un önünde biraraya gelen kitle, şehrin içinden Türk konsolosluğuna doğru yürüyüş gerçekleştirdiler.Susmayan sloganlarla gerçekleşen yürüyüş, Türk konsolosluğu önünde mitinge dönüştü. Yapılan konuşmalarda, geçen perşembe günü İsviçre`ye gelerek resmi ziyarette bulunan Türk dışişleri bakanı ile İsviçre devlet bakanı Burkhalter arasında gerçekleşen görüşme ve ardından yapıla açıklamalar ifade edilerek, operasyonun arka planında yatanlar ifade edildi.

„Türk Dışişleri bakanı Mevlüt ÇAVUŞOĞLU`nun „ …darbe ve PKK terörüne karşı verdiğimiz mücadelede, anlayış ve desteklerinden ötürü İsviçre`ye teşekkür ediyoruz…“ ifadesi ve Burhalter`in „ …Türkiye ile olan ilişkilerimiz, bizim için geçmişte hiç olmadığı kadar kadar bugün bizim için daha büyük bir önemdedir…“ ifadesi, emperyalist ve gerici iktidarların karşılıklı çıkarları çerçevesinde, ezilen halklar ve ulusların mücadelelerine karşı ortaklıklarını, en azından avrupa emperalist burjuvazisinin gizli desteğinin olduğunu ortaya koymaktadır..“ denildi. Atılan sloganlar ve gerçekleştirilecek eylemlere daha aktif katılım çağrısı yapılarak eylem sonlandırıldı.

 

img-20161104-wa0049Lozan

 

Lozan kantonunda, HDK-A bileşenlerinin çağrısıyla biraraya gelen yaklaşık 200 kişi, operasyonu ve faşist diktatörlüğü protesto etti.Eylemde sık sık „katil Erdoğan“, „ Faşist Erdoğan“ sloganları atıldı. Eyleme, Türkiyeli devrimci-demokratik kurumların yanısıra, İsviçreli sol ve sosyalist partiler de katılım sağlayarak dayanışmada bulundular. Ayrıca, yapılan konuşmada, İsviçre Sosyalist Partisi`nden (SP) bir heyetin, gözlem amacıyla, Pazartesi Diyarbakır`a gideceği açıklandı.

 

 

Basel

 

„Bu halk sizi sokaklarda bozguna uğratacaktır ey faşizm..!“

 

HDP il binalarına ve eş başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ ile milletvekillerinin tuktuklamalarını protesto etmek için 04.11.2016 saat 18.00 Basel Marktplatz da Parlemento önünde miting gerçekleştirildi.

Kalabalık kitlenin katılımıyla meydanı dolduran kitle haykırdığı sloganlarla bir kez daha faşist TC devletine öfkesini alanlarda gösterdi. İsviçreli kurum ve partilerin katıldığı ve HDK Basel`in çağrısıyla gerçekleştirilen miting, devrimci kurumların ve alevi dernekleri, PARTİZAN, İTİF , YENİ KADIN ve YDG de aktif katılım sağlayarak yaşanan tutklamalara ve baskınlara karşı öfkelerini haykırdılar. Yapılan açıklamalarda “Faşist TC devletinin mazlum halklara ve onların savunucularına karşı giriştiği, azgınca saldırının “ tek adam diktatörlüğüne” doğru yol alırken, ezilen bütün halkı düşman gördüğünü, bizlerin de buna karşı birlikte ve omuz omuza mücadele etmemiz gerekmektedir” denildi. Ardından, oturma eylemine geçildi. Sıklıkla atılan sloganlarla, faşist saldırı protesto edilirken, yarın Zürih`te gerçekleştirilecek olan merkezi eyleme katılım çağrısı yapılarak eylem sonlandırıldı.

 

AHM-İsviçre