Home , Avrupa , Alman Devleti’nin Nav-Dem’e Gösteri Yasağına Tepki

Alman Devleti’nin Nav-Dem’e Gösteri Yasağına Tepki

KÖLN |15.02.2018| Almanya Demokratik Kürt Toplum Merkezi (Nav-Dem) ve Kürt kurumlarına Alman devletinin saldırıları devam ediyor. Kürt sembollerinin yasaklanması sonrasında gösteri hakkının defalarca çiğnendiği Almanya’da son olarak Nav-Dem’in Efrin ile dayanışma amaçlı yapmayı planladığı eylemlere izin verilmeyeceği açıklandı.

Köln polisi tarafından yapılan açıklamada, “Almanya’da terör örgütü olarak sınıflandırılan PKK’ye bağlılığı simgeleyen yasaklı bayrak ve sembollerin kullanılması ve bu şekilde suç eylemleri ve ihlallerin gerçekleşmesi beklentisi” beyan edilerek eylem yasağı getirildi. Alman polisi bu gerekçe ile Efrin ile yapılması planlanan tüm eylemleri yasaklama girişiminde bulunması bekleniyor. Kısa bir süre önce Köln’de yapılması planlanan eylem bu gerekçe ile engellenmişti.

Nav-Dem yaptığı açıklama ile yasağa boyun eğmeyeceklerini, Alman hükümetinin Türk devletinin uygulamalarına paralleik arz eden uygulamalarını kınadıklarını açıkladı.

20 Ocak’ta Efrîn halkı üzerine ölüm yağdıran Türk devletine karşı evini, toprağını savunan Efrîn halkı ile dayanışma amacıyla yapılan eylem ve etkinlikleri fiili olarak yasaklayan Alman devletinin bu tutumunun eylemleri organize eden kurumları kriminalize etmeyi, Efrîn halkı üzerine ölüm kusan Türk devletini destekleme ve orada yaşanan sivil ölümleri onaylamak anlamına geldiğini kaydeden Platform açıklamasında şunlara yer verdi: “Almanya’da yaşayan 1,5 milyon Kürt halkının örgütlenme aracı olan NAV-DEM’in politik faaliyetlerine dönük fiili yasak tavrı, Efrîn somutunda Kürt halkına yapılan jenosidin destekçisi olduğunun göstergesidir. Yasakla bir hak olan gösteri ve yürüyüş yapma, sembol ve sloganlarıyla sokaklarda savaşa ve işgale karşı tepki gösterme hakkını gasp etme girişimi Alman devletinin demokrasi ve insan haklarından uzaklaştığının göstergesidir.

Yasağın TC Başbakanı Yıldırım’ın Almanya ziyareti öncesine denk gelmesine değinilen açıklamada „Alman devleti Türk devletinin faşist uygulamalarının aynısını Almanya’da hayata geçirerek Kürt düşmanı politikasını açıkça benimsemiştir. 15 Şubat’ta Berlin’e ziyarete gelecek olan faşist Binali Yıldırım’ı memnun etme çabası ve yasakçı tavrı Alman devletini yapılan katliamların direkt sorumlusu konumuna getirmiştir“ ifadelerine yer verildi.

Alman devleti tarafından Nav-Dem’e uygulanan bu yasağın, açıkça TC devletinin Efrin’i işgal etmesine destek anlamına geldiği belirtilen açıklamada, saldırılara boyun eğilmeyeceği ve Efrin ile dayanışmanın devam edceği vurgulandı.