Anasayfa , Avrupa , FAŞİZME VE ERKEK EGEMEN SİSTEME HAYIR!

FAŞİZME VE ERKEK EGEMEN SİSTEME HAYIR!

VIYANA| 26.06.2021|Viyana sokakları bugün faşizme, erkek egemen sisteme ve faşist TC devletinin Kürdistan’da sürdürdüğü işgale karşı ayaktaydı. Geçen yıl 24 Haziran (2020) günü Türkiyeli faşistler, Avrupa Kadın Dayanışması’nın düzenlediği mitinge saldırmış ve bu saldırıyı 4 gün boyunca sürdürmüştüler. Saldırının yıl dönümü vesilesiyle ilerici devrimci güçler “sokakları ırkçılara ve faşistlere bırakmayacağız” şiarıyla 25 Haziran Cuma akşamı VTİD (Viyana Türkiyeli İşçiler Derneği) salonunda ‘’Avusturya’da anti-faşist mücadelenin ve Türkiye’de faşizmin tarihi ve daha bir çok konuda sunumun yapıldığı başarılı bir etkinlik gerçekleştirildi.

26 Haziran Cumartesi günü ise, Viyana 10.cu bölgede bir yürüyüş gerçekleşti. (ADGB) Avusturya Demokratik Güç Birliği ve (AKD) Avrupa Kadın Dayanışması ve daha bir çok Avusturyalı kurumunda örgütleyicisi olduğu yürüyüş için saat 14:00’de toplanıldı. Günün önemi ve anlamı üzerine yapılan konuşma ve güvenlik uyarılarından sonra, saat 15:00’de yürüyüşe geçildi.

Yürüyüş buyunca yapılan konuşmalarda, faşist TC devletinin Türkiyede sol-sosyalist, muhalif kesimlere, kadınlara, İstanbul Sözleşmesi’nin iptaline, Kürdistan’da sürdürdüğü katliama ve HDP’ye (Halkların Demokratik Partisi) yönelik kapatma davası ve yapılan bütün baskılar tehşir edildi. Yaklaşık bin kişinin katıldığı yürüyüşte, çeverdeki faşistlerin yanı sıra, Avusturya polisi de provakasyon yaratmaya çalıştı.

Polisin, Otonom ve Kürdistanlı gençlerin kortejine saldırarak toplamda üç kişiyi göz altına almaya çalışması ve kimlik bilgilerinin alınması kitle tarafından direniş ve protesto ile karşılandı. Daha sonra son buluşma yerinde yapılan konuşmalarla yürüyüş sona erdirildi.

Gözaltına alınan arkadaşların durumuna ilişkin yapılan başvuruya geç saatlerde yanıt veren polis, kimlik tespitlerinden sonra gençlerin serbest bırakıldığını açıkladı. Böylece Viyana’da, ‘’Hep Birlikte Faşizme ve erkek egemen sisteme karşı” şiarı ile gerçekleştirilen yürüyüş başarı ile sona erdi.