Home , Genel , FARC Yeniden Silahlanıyor

FARC Yeniden Silahlanıyor

Haber Merkezi | 30.08.2019 | FARC komutanı İvan Marquez, sosyal medya aracılığıyla görüntülü olarak yayınladığı açıklamasında tekrar silahlı mücadeleye başlayacaklarını ve bunun gerekçelerini anlattı. Görüntülerde daha önce Kolombiya devletiyle Havana’daki barış görüşmelerinde baş müzakereci olarak bulunan Marquez’ın yanısıra Barış İçin Özel Adalet (JEP) mekanizmasına bağlılığını durduran grubun eski liderlerinden “Jesús Santrich” kod adlı Seuxis Paucias Hernández ve “El Paisa” kod adlı Hernán Darío Velásquez’in yer aldığı görüldü.

32 dakika süren açıklamada Marquez, “Zulme karşı ayaklanıp silahlanan bütün dünya halklarını destekleyen evrensel hak koruması altında, ikinci Marquetalia’nın (FARC’ın yarım asır önce doğduğu yer) başladığını bütün dünyaya duyuruyoruz” dedi. Barış görüşmeleri sırasında 7 bin FARC gerillasının silahsızlandırıldığı ve “Alternatif Ortak Devrimci Güç“ adında yasal bir parti içinde siyasi faaliyet yürütüldüğü süreçten sonuç alınamaması üzerine silahlı mücadelede yeni bir aşamaya başladığını duyuran Marquez, “Hiçbir zaman yenilmedik, ideolojik olarak da. Bu nedenle bu mücadele devam ediyor. Tarih, yeniden silahlanmak zorunda kaldığımızı yazacaktır” dedi. ELN ile ittifak peşinde olmadıklarını belirten Marquez, mücadeleye devam edenlerle koordineli hareket etmeye çalışacaklarını belirtti.

Kaynaklara göre 2300 civarında gerilla gücü olan FARC’ın bu açıklaması Marquez’in açıklaması üzerine ülkenin güneyinde, Amazon ormanlarında gerçekleştirildi. Yeni yöntemlerle mücadele edeceklerini vurgulayan Marquez, ekonomik amaçlı alıkoymaları da tamamen ortadan kaldıracaklarını, “ama bununla birlikte toplumun ilerlemesine katkı sağlamaları için iş insanları, hayvan yetiştiricileri, tüccarlar ve zenginlerle diyalog arayışında“ olacaklarını belirtti.

FARC’ın silah bırakmasının hatalı olduğunu daha önce birçok kez belirten Marquez, “İki yıl içerisinde 500’de fazla sosyal hareket yöneticisi ile 150 gerilla öldürüldü” dedi.