Anasayfa , Dünya , FARC: Briceno öldü, mücadele sürüyor

FARC: Briceno öldü, mücadele sürüyor

BOGOTA | 28 – 09 – 2010 | Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC-EP) geçtiğimiz günlerde katledilen “Jorge Briceño” kod adıyla bilinen gerilla önderi Víctor Julio Suárez Rojas’ın öldürüldüğünü doğruladı. FARC, “mücadeleyi yoğunlaştırarak sürdürme” çağrısı yaptı.

FARC açıklamasında “Kolombiya halkımıza ve Latin Amerikalı kardeşlerimize, FARC EP’nin şanlı önderliğinden cesur, onurlu ve binlerce çatışmanın kahramanı komutan Jorge Briceno’nun yoldaşlarının yanında ve devrimci sorumluluklarının ön saflarında, Nazi ordusu stili korkakça bombalamalar sonucu savaş meydanında düştüğünü derin acıyla bildiririz” denildi.

Briceno’nun yanında 9 yoldaşının da öldürüldüğünü duyuran FARC “Ülkedeki devrim savaşçıları özgürlük ve değişim için direnişi ve çabaları güçlendirmeye çağırıyor. Oligarjinin inancımızı, kararlarımızı ve düşlerimizi yasaklamak isteyen çaresiz ve aldatıcı yakarışlarının asıl amacı özlemlerine yanıt verecek geleceğin gerçek bir ihtimali için devrimci gerilla savaşının bayrağı altında duran halkımızı umutsuzluğa düşürmektir”

Örgütün Doğu Birliklerinin bundan sonra “Jorge Briceño Birlikleri” olarak anılacağını bildiren FARC, komutanı için “eşi görülmemiş kişisel yeteneklere sahip bir adam, iyi bir dost ve sıradışı örgütçü, askeri yeteneklere sahip bir yoldaş” ifadelerini kullandı.

On yıllardır sorunun siyasi bir çözümünü aradıklarını bildiren FARC, diyalogun tek taraflı taleplere bağlanamayacağını ve hükümetin siyasi çözüme yanaşmadığını vurguladı.

Mücadeleye bağlılığımız değişmeyecek

45 yılı aşkındır Kolombiya dağlarında mücadele yürüten Marksist gerilla örgütünün açıklamasında şöyle denildi:

“Şikayet etmiyoruz. Devrimciler olarak, sosyal adaletle demokratik bir barışa ulaşmak için amansız bir düşmanla mücadele ederken koşulların getireceği risklerin farkındayız. Sosyal değişime ve Yeni Kolombiya’ya bağlılığımız mücadelede aldığımız darbelerle değişmeyecek”

Gerilla önderine karşı yapılan operasyonda 30 uçak, 25 helikopterle birlikte 800 birlik görev almıştı.

57 yaşındaki gerilla lideri başkent Bogota yakınlarında dünyaya gelmiş, 1975 yılında gerilla saflarına katılmıştı. Mart 2008’de ise gerilla hareketinin iki numaralı ismi Raul Reyes öldürülmüştü. (ETHA)