Anasayfa , Dünya , Ekmekçiyan 33 yıl sonra ailesine kavuştu!

Ekmekçiyan 33 yıl sonra ailesine kavuştu!

Ermeni_Levon_Ekmekçiyan23 Ocak 1982 yılında ASALA üyesi olduğu gerekçesiyle Ankara Mamak Cezaevi’nde idam edilen Ermeni devrimci Levon Ekmekçiyan’ın cenazesinin Fransa’daki ailesine teslim edilmesine ilişkin İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul şube binasında basın açıklaması gerçekleştirdi.

Basın açıklamasında ilk olarak söz alan Ekmekçiyan ailesinin avukatı Eren Keskin,“Yaşlı bir annenin çocuğunun kemiklerine ulaşabilmesi iki günlük bir süre olmasına rağmen iki yıl bizi uğraştırdılar ve sonunda kemiklerini alıp Fransa’ya gönderdik. Annesinin son arzusunu geç de olsa yerine getirdik” dedi.

Basın açıklamasını okuyan İHD Genel Başkan Yardımcısı Meral Çıldır, “İl Sağlık Müdürlüğü’nün sağlık açısından bir sorunu olmadığına ilişkin yazısı ve izni ile mezarlıklar müdürlüğünün yer tespiti yeterliydi. Ancak mevzuata göre hiç gerek olmadığı halde yazışmalar İçişleri Bakanlığı’ndan Adalet Bakanlığı’na, oradan da Dışişleri Bakanlığı’na kadar mevzuatta yer almayan çok sayıda merci arasında gidip geldi” dedi.
Resmi işlemlerin ardından Ekmekçiyan’ın Ankara Cebeci Asri Mezarlığı’nda bulunan cenazesinin alınarak Paris’te yaşayan ailesine teslim edildiğini anlatan Çıldır, Ekmekçiyan ailesinin ancak 33 yıl sonra çocuklarının mezarına kavuşma hakkına sahip olduklarını ifade etti.

Çıldır son sözlerinde ise şunları söyledi: “Devletin geçmişte de bugün de gömülme hakkını inkâr ettiği herkes bizim için inanç ve kültürlerine göre gömülme hakkına sahiptir ve saygı görmeyi hak eder.”