Anasayfa , Dünya , Fransa’da gazeteci örgütleri; ‘Unutmuyoruz!’ dedi

Fransa’da gazeteci örgütleri; ‘Unutmuyoruz!’ dedi

Türkiye’de tutuklu tüm meslektaşları ve Fransız Gazeteci Loup Bureau için Fransa da gazeteci örgütleri “Unutmuyoruz” diyerek özgürlük istedi.

Fransız Gazeteci Loup Bureau

Fransız Gazeteci Loup Bureau, 26 Temmuz günü Habur sınır kapısından Türkiye’ye giriş yapmak isterken gözaltına alınmış, Bureau, 2 Ağustos günü Şırnak’ta çıkarıldığı mahkeme tarafından ‘terör örgütüne yardım ve yataklık’ suçlamasıyla tutuklanarak Şırnak T Tipi Cezaevine götürülmüştü.

“Türkiye de baskılar her geçen gün artıyor”

“1 Aralık 2016 verilerine göre dünya çapında 259 gazeteci hapisteyken. Türkiye ise en az 81 gazeteciyi parmaklıklar ardında tutuluyor.

Gazetecilik yüksek lisans öğrencisi olan ve aynı zamanda TV5’in de aralarında olduğu bazı Fransız yayın organlarıyla çalışan Bureau’nun, serbest bırakılmasını talep eden gazeteci örgütleri 21 Ağustos tarihinde bir açıklama yayımladı.

Türkiye’de gazetecilere baskının her geçen gün arttığına dikkat çekilen açıklamada, 26 Temmuz’da gözaltına alınan 27 yasındaki Loup Bureau’nun  elindeki TV5 Monde’de yayınlanan fotoğraflarla birlikte tutuklandığı belirtilmişti.

Daha önce Türkiye’de Fransız Gazeteciler Olivier Bertrand ve Mathias Depardon’un da gözaltına alınıp bir süre tutulduktan sonra sınır dışı edildiğinin hatırlatıldığı açıklamada, çağrının yalnızca özellikle Fransız gazeteciler için olmadığına vurgu yapıldı.

Türkiyeli tutuklu meslektaşlarını unutmadıklarının altını çizen gazeteci örgütleri, Cumhuriyet gazetesin çalışanlarının 43 yıla kadar hapis istemiyle yargılandığını hatırlattı. Türkiye’nin basın özgürlüğü konusunda 180 ülke arasında 155. sırada olduğunu vurgu yapan gazeteci örgütleri,  Türkiye’deki tüm tutuklu gazetecilere özgürlük talep etti. (artigerçek)