Home , Avrupa , Enternasyonal Kültür Merkezinde Çocuk Eğitimi Semineri

Enternasyonal Kültür Merkezinde Çocuk Eğitimi Semineri

ekmsemineriAUGSBURG | 07 – 06 – 2009 | Augsburg Enternasyonal Kültür Merkezinde çocuğun eğitiminde ailenin rolü ve önemine iliskin pedagoji araştırmacısı, yazar ve eğitimci İ. Metin Ayçiçek tarafından seminer verildi. Seminer başlangıcında EKM adına sunum yapıldıktan sonra, Ayçiçek seminere başladı.

Enternasyonal Kültür Merkezi adına yapılan sunumda özellikle toplumun hemen hemen her kesiminde sorunlu olan çocuk eğitiminde çocuklarla olan iletisim ve eğitiminin önemine dair vurgu yapıldı. Seminere duyulan taleb ve yoğun ilgiden dolayı katılımcılara ve İ. Metin Ayçiçek’e yapılan teşekkürün ardından söz araştırmacı yazara bırakıldı.

İ. Metin Ayçiçek; genel eğitime yaklasım, üstün körü davranma, çocukta bedensel gelisme, çocuk ve gençlerin kimliksizlestirilmesi, özellikle resmi ideolojinin eğitimdeki etkisi ve rolü, çocuğun dış dünya ile olan ilişkisi, görsel medya üzerinden yapılan reklam vs. gibi yayınlarla çocuğun etkilesimi, çocuğun güvenini yakalamadaki metodlar, özellikle çocukların olumluluklarını sahiplenme adına güçlendirme, çocuğun yasadığı ortamda anlam kazanması gibi konular üzerinden yaptığı sunum ve açılımlar katılımcılar tarafından beğeni ile dinlendikten sonra ara verildi.

Verilen aranın ardından, ikinci etapta katılımcılara söz hakkı verilerek ve sorulara cevaplandı. İ. Metin Ayçiçek son toparlama bölümünü yaparken; tüm bu sorulara cevap olmak tek başına kolay değil, birlikte üreterek, kafa kafaya verip yanıtlarımızı doğruluğuna kesin inandığımız, önce kendimizden baslayarak eğitime önem vermenin gerekli olduğunu söyledi.

Ayçiçek ‚Kolaycılığa kaçmadan, baştan savmadan, gizlemeden, saklamadan çocuklarımızla bir dostluk gelistirerek, onların küçük çaplarından umulmadık bir değisim gücü ile yürüyecekleri yolda yoldaş olmayı kesinlikle basarabiliriz. Çünkü kötü çocuk yoktur, kötü eğitim vardır, yaşamın ortasına fırlamış ne bir model anne ne de model bir baba vardır. Onun için aile içi demokrasi ve çocuğun özgürlükçü demokratik eğitimine yönelik çaba, toplumsal boyutu özgürlükçü demokratik dönüşüm çabasından kopuk olarak ele alınamaz.‘ dedi.

ekmsemineri2Silik insan karakteriyle doldurulmuş bir toplumda, demokratik dönüşümleri zorlayacak bir dinamik yaratmanın hayli zor olduğunu belirten Ayçiçek devamından ‚O halde ailede çocuğun özğürlükçü demokratik çabası, makro düzeyli özgürlükçü demokratik toplumu gerçeklestirme çabasının mikro boyutlu yüzünden baska bir sey değildir‘ dedi.

Araştırmacı yazar, seminerin oluşumunda ki ısrar ve yoğun ilginden dolayı katılımcılara ve Enternasyonal Kültür Merkezine tesekkürlerini ilettikten sonra bir daha ki etkinliklerde buluşma dileği ile seminer sonlandırdı.