Anasayfa , Haberler , Emekçiler maaş bordrolarını yaktı

Emekçiler maaş bordrolarını yaktı

memurlar-maas-bordrosu-yakti-5547801_oAHM | 15-04-2014 | Hükümetin kamu emekçilerinin haklarını gasp etmesi KESK üyeleri tarafından Van, Dersim, İzmir ve aydında protesto edildi. Emekçiler, maaş bordrolarını yaktı.

VAN

KESK Van Şubeler Platformu üyeleri, maaş zamlarına yapılan 123 TL’lik zammı, protesto etmek amacıyla şube binasında biraraya gelerek, Feqiyê Teyran Parkı’na kadar yürüdü. “Hak hukuk adalet bu ne rezalet”, “Sadaka değil toplu sözleşme”, “Savaşa değil emekçiye bütçe” sloganlarını atan KESK üyeleri adına açıklama yapan KESK Van Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü İbrahim Çelik, “Maaş bordrolarımız yıllardır biriken, her geçen gün ağırlaşan ekonomik ve sosyal sorunlarımızın belgesidir. Duyulmayan sesimiz, yok sayılan taleplerimizdir” dedi.

2014 yılında maaşlara yapılan 123 TL’lik artışın üç aylık enflasyon rakamlarıyla buharlaştığını söyleyen Çelik, kamu emekçilerinin uzun yıllardır yaşadığı yoksullaşma sürecinin 2014 yılında da artarak devam ettiğini ifade etti. 11 yıldır yoksulluğa itilen emekçilerin tüm birikimlerinin nasıl çalındığını ve kimlerin kutularında çıktığını bildiklerini söyleyen Çelik, “Bizler kamu emekçileri olarak, işçiden, köylülerden, emeklilerden ve halktan kaçırılarak ayakkabı kutularında saklanan her kuruşun hesabını sormakta kararlıyız” dedi.

KESK üyeleri açıklamanın ardından maaş bordrolarını yakarak, eylemlerini sonlandırdı.

DERSİM

KESK Dersim Şubeler Platformu üyeleri de Sanat Sokağı’nda basın açıklaması gerçekleştirdi. KESK Dersim Şubeler Platformu adına açıklama yapan KESK Dersim Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Hasan Ölgün, yıllarca emeği ile geçinen insanlara kaşıkla verilenin kepçeyle aldığını belirterek, “Hükümetin yıllardır uyguladığı sefalet zammı uygulamasının son örneği 2014 yılında maaşlara yapılan 123 TL’lik zam kararının alındığı ‘toplu satış sözleşmesi’ ile yaşanmıştır” dedi. Ölgün, “AKP hükümeti ekonomik dengeleri sağlamak için zenginlerden daha fazla vergi almak yerine vergilere yaptığı zamlarla faturayı yine emeği ile geçinen insanlara çıkarmakta, halktan ‘teşvik’ adı altında aldığını patronlara, özel okul ve hastanelere aktarmaya devam etmektedir” diye konuştu. Yaşanan ekonomik kayıplar ve yaşanan mağduriyetlerin en kısa sürede giderilmesini gerektiğini belirten Ölgün, şunları söyledi: “Son 12 yıl içerisinde satın alım gücümüzdeki azalmayı telafi eden adaletli bir satış artışı sağlanmalıdır. Performans değerlendirme ve rotasyon uygulamalarından tamamen vazgeçilmelidir. Ek ders ücretleri günün şartlarına uygun bir şekilde belirlenmelidir. Grev hakkını içeren gerçek bir toplu sözleşme düzeninin yaratılması sağlanmalıdır.”

İZMİR

İzmir Şubeler Platformu üyeleri, Konak YKM önünde biraraya gelerek Eski Sümerbank önüne yürüdü. Çok sayıda kamu emekçisinin katıldığı yürüyüşte “Toplu sözleşme hakkımız, grev silahımız”, “Sefalete teslim olmayacağız”, “Gün gelecek devran dönecek, AKP halka hesap verecek”, “Söz yetki karar çalışanların” sloganları atıldı. Yürüyüşün ardından KESK İzmir Şubeler Platformu Dönem Yürütmesi adına SES İzmir Şube Başkanı Rukiye Çakır açıklama yaptı. Çakır, başta 2014 yılı enflasyon kayıpları olmak üzere tüm ekonomik ve sosyal haklarının en kısa zamanda telafi edilmesi için seslerini yükseltmeye devam edeceklerini dile getirdi.

AYDIN

KESK Aydın Şubeler Platformu üyeleri AKP’nin emekçilere yönelik politikalarını protesto etmek amacıyla basın açıklaması yaptıktan sonra maaş bordrolarını yaktı. Sevgi Yolu Sokağı’nda biraraya gelen çok sayıda kamu emekçisi, sık sık, “Kahrolsun AKP diktatörlüğü”, “Direne direne kazanacağız”, “Yandaş sendika olmayacağız” sloganları attı. Platform adına açıklama yapan Eğitim Sen Aydın Şube Başkanı Ali Gün, “Bugün bordrolarımızı yolsuzluğa, sömürüye meydan okuduğumuzu göstermek, insanca yaşam hakkımız için kazanana dek mücadelemizi büyütmeye kararlı olduğumuzu göstermek için yakıyoruz” dedi.

Açıklamanın ardından kamu emekçileri yanlarında getirdikleri maaş bordrolarını yaktı.