Home , Haberler , Elazığ Hapishanesinde Neler Yaşanıyor?

Elazığ Hapishanesinde Neler Yaşanıyor?

ELAZIĞ |11.01.2018| İHD’li avukatlar, Elazığ’daki tutsaklara dönük işkenceyi anlattı.

Elazığ E Tipi Hapishanesi’nde tutsak Hasan Balcı, Ali Kuş, Erdal İnsel, Ahmet Elma, Müslüm Cevahir Vurucu, Ali Asker Atalay ile PKK davasından tutuklu toplam 35 siyasi tutsağın sürgün edildiği öğrenildi. Tutsaklar, Elazığ’da yeni açılan 1 No’lu F Tipi Hapishanesi’ne gönderildi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Hapishane Komisyonu avukatları, tutsaklarla yaptıkları görüşmeler hakkında bilgi verdi.

Açıklamaya göre, tutsaklar sevk edildikleri gün bir odaya alındılar ve ertesi gün, 5 Ocak sabahı tekbir sesleri ile uyandırıldılar. Tekrar x-ray cihazından geçirilerek çıplak arama dayatmasına maruz kalan tutsaklar, dayatmayı reddetmeleri üzerine gardiyanların fiili saldırısına uğradı.

TERS KELEPÇE YAPIP SALDIRDILAR

Açıklamada, çıplak aramaya karşı çıkan Ahmet Elma’nın ilk olarak saldırıya uğraması üzerine tutsakların slogan atmaya başladığı ve bunun üzerine de otuzdan fazla gardiyanın tutsakları bir odaya kapatarak coplarla saldırdığı belirtildi. Saldırı sırasında ters kelepçe işkencesi uygulandığı, saldırının ardından tutsaklar hücrelere götürülürken aynı esnada revire götürülen PKK davasından tutuklu bulunan Mehmet isimli bir tutsağın koridorda karşılaştığı arkadaşına zafer işareti yaparak selam verdiği ve bunun üzerine tutanak tutulacağı söylenerek bir odaya götürüldüğü açıklandı. Burada gardiyanlar tarafından yoğun şekilde şiddete başvurulduğu, mahpusların vücutlarında darp izleri ve morluklar bulunduğu aktarıldı.

TEKMİL DAYATMASI

Sürgünle gelen tutsakların siyah giysilerine ve kapüşonlu giysilerine el konulduğu, botlarının demirli olduğu gerekçesi ile verilmediği, aynı kampüs içerisinde bulunan Elazığ E Tipi Hapishanesi’nde hesaplarında bulunan paralarının hâlâ buradaki hesaplarına geçirilmediği, buna nedenle kantin ihtiyaçlarını karşılayamadıkları ifade edildi.

Elazığ’da kampüs içerisinde bulunan bütün hapishanelerde kimlik dayatması yapıldığı, mahpuslardan kimliklerini gösterip tekmil vermelerinin istendiği, tutsakların 3 aydır kolilerini alamadıkları, avukat görüşlerine çıkamadıkları da vurgulandı.