Home , Avrupa , Kadın Kımıldarsa Dünya Yerinden Oynar

Kadın Kımıldarsa Dünya Yerinden Oynar

ZÜRİH | 22 – 10 – 2010 | Dünyanın tecavüzün başkenti olarak tanıdığı Kongo’da; 17 Ekim 2010 Pazar günü, 50 ülkeden iki bine yakın kadının katıldığı kadın yürüyüşü gerçekleştirildi. Kongo’da sadece 2009 yılında, 15 000 kadın tecavüze uğradı.

Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nin doğusunda, tecavüz mağdurlarının yarısından fazlası, silahlı kişilerin toplu tecavüzüne maruz kalmakta.  Tecavüz bir savaş aracı olarak  görüldüğündendir ki; doğu Kongo’da tecavüzün cezası yok.

Kongo’da bir cezaevi isyanında, cezaevinde bulunan 20 kadın mahkûm, gardiyanlar tarafından tecavüze uğrar. Bu olayın ardından polis üniforması giyen yüzlerce erkek, başkentin caddelerinde, kadınları kaçırıp, toplu halde tecavüz ederler. Kadınlar maruz kaldıkları tecavüzler sonucunda HIV virüsü kapma tehlikesiyle karşı karşıya kalmakta. Ama aynı kadınlar evlerine döndüklerinde aileleri tarafından kabul edilmemektedirler. Bu nedenlerden dolayı Kongo, tecavüzün başkenti olarak adlandırılmıştır. Dünya Kadın Yürüyüşüne, tedavi gören tecavüz mağduru yüzlerce kadın hastanelerden  gelerek bu yürüyüşte yerlerini almışlardır.

İsviçre’den de iki  delege  Kongo’daki yürüyüşe katıldı. Aynı gün İsviçre’nin Neuchatel şehrinde de, Kongo’daki  büyük yürüyüşe katılacak kadınlar delegasyonunda yer alan bütün dünya kadınlarıyla dayanışma  amaçlı etkinlik yapıldı. Kongo’yla yapılan canlı telefon bağlantısında, İsviçre’den katılan iki delege görüşlerini aktardı. İsviçre’nin değişik bölgelerinden gelen kadın ve erkekler dünyada yaşanan haksız savaşlara karşı umut ve uyarı amacıyla yakılan ateşin etrafında buluştu. Çocuklar barış mesajı taşıyan güvercinler uçurdu, Kongo’da olduğu gibi savaş, tecavüz ve şiddet mağduru kadınlar anısına ağaçlar dikildi, İsviçre Yeni Kadın Dergisi okurlarının da katıldığı etkinlik “Kadın Kımıldarsa, Dünya Oynar” sloganlarıyla sona erdi.

İSVİÇRE YENİ KADIN