Anasayfa , Haberler , EHB: Balıkesir’de OHAL gözaltısıyla SGDF`liler için sahte delil üretiliyor

EHB: Balıkesir’de OHAL gözaltısıyla SGDF`liler için sahte delil üretiliyor

Ezilenlerin Hukuk Bürosu (EHB), SGDF üyesi Suruç gazilerinin de aralarında bulunduğu 11 kişinin Balıkesir’de OHAL işkencesiyle 4 gündür gözaltında tutulmasına tepki gösterdi. Yıllardır süren siyasi davalarda olduğu gibi senaryo haberlerle sahte delil üretilmeye çalışıldığına dikkat çeken EHB, OHAL işkencesine karşı açlık grevine başlayan 11 kişiyle dayanışmaya çağırdı.

Oğuz Yüzgeç-SGDF2

İSTANBUL- Ezilenlerin Hukuk Bürosu (EHB), gözaltına alınarak Balıkesir’e götürülen SGDF Eşbaşkanı Oğuz Yüzgeç ve Suruç gazilerinin de aralarında bulunduğu 11 kişiye yönelik OHAL işkencesine ilişkin açıklama yaptı.

Açıklamada, Balıkesir Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülmekte olan bir soruşturma kapsamında, Suruç gazisi SGDF üyelerinin de aralarında bulunduğu 11 kişinin 4 gündür Balıkesir Terörle Mücadele Şubesi’nde gözaltında tutulduğu hatırlatıldı.

GÖZALTINDAKİ GENÇLER AÇLIK GREVİNDE

Dosya gizlilik kararı getirildiğini belirten EHB, “Savcılık talimatı ile avukatla 5 gün boyunca görüşme yasağı var. Soruşturma dosyası hakkında şu ana kadar edindiğimiz tek bilgi bu. Balıkesir Emniyet Müdürlüğü ile yapılan tek işlem ise, ailelerimizin emniyet kapısından bu haksız gözaltıya karşı açlık grevinde olduklarını bildiğimiz çocukları, yakınları için su ve şeker bırakması” diye belirtti.

EHB gözaltında olduğunu öğrendikleri müvekkilleri hakkında şu bilgiyi paylaştı: “SGDF Eşbaşkanı İhsan Oğuzcan Yüzgeç, SGDF üyeleri Ulaş Alankuş, Okan Danacı, Gözde Sivaslıoğlu, Ozancan Sarı, Zafer Aydın ile birlikte İbrahim Avcıl ve Ahmet Sarı isimli kişiler 26 Ağustos akşamı İzmir’de gözaltına alınarak, Balıkesir Emniyet Müdürlüğü TEM Şube’ye götürüldü. 6’sı SGDF’li 8 kişinin durumları hakkında avukatlar olarak herhangi bir bilgi edinemezken, Star Gazetesi 28 Ağustos tarihli sayısında tatil için Edremit’te bulundukları anlaşılan Yüksel Canlı, Cemal Altınsu ve Bilen Ceyran isimli kişilerin de aynı operasyon kapsamında gözaltına oldukları haberini yazdı.”

‘OHAL İŞKENCEDİR’

Gülen Cemaat ve darbecilerle mücadele adı altında getirilen OHAL kararlarının, devrimcilere ve sosyalistlere dayatıldığını kaydeden EHB, “Balıkesir TEM Şube’deki 11 kişi uzun gözaltı ve avukat yasağı baskısıyla karşı karşıya. OHAL’le getirilen uzun gözaltı ve bu süre zarfında avukatla görüştürmemenin tek anlamı işkencedir” ifadelerini kullandı.

Gözaltındaki müvekkillerini ulaşmalarının engellendiğini kaydeden avukatlar, siyasi polis komplo peşinde olduğu uyarısında bulundu ve şunları kaydetti: “Siyasi polisin komplo senaryosunu İstihbarat ve TEM şubelerin komplo saldırılarının borazancılığını Bugün ve Zaman gazetelerinden devralan Star’dan öğreniyoruz. Star Gazetesi 28 Ağustos tarihli sayısının manşetinden verdiği haberle SGDF’li gençleri “suikastçi” olarak nitelendiriyor. Tatil bölgesinde bulundukları anlaşılan bir aileyi ‘hücre evi’nde olmakla itham edip, burada ‘kongre’ yapılacağı iddiasını öne sürüyor. Star, ‘çok sayıda doküman bulundu’ diyor. Yine SGDF Eşbaşkanı Oğuz Yüzgeç ile Ulaş Alankuş, Okan Danacı, Gözde Sivaslıoğlu, Ozancan Sarı için yasadışı örgütün ‘alan sorumluları’ nitelemesi yapıyor.”

‘TEM SAHTE BELGE ÜRETMEKLE MEŞGUL’

Star gazetesinin yayınladığı senaryo haberleri, geçmişte başka siyasi davalarda kullanılan haberlerden tanıdıklarını kaydeden Ezilenlerin Hukuk Bürosu, “Operasyonu yaptığı söylenen, Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanlığı, İstanbul ve İzmir Emniyet Müdürlüğü TEM Şubeleri’nin şimdi bu senaryonun sahte belgelerini üretmekle meşgul olduklarını iyi biliyoruz” uyarısında bulundu.

Devrimcilerin, yurtseverlerin yıllarca sahte belgelere dayanan iddialarla açılan davalar kapsamında yargılanıp tutuklandığını hatırlatan EHB, şöyle devam etti: “Emniyet’ten Savcılığa, mahkemeden Yargıtay’a kadar giden bu suç şebekesi şimdilerde ‘paralel operasyonla’ ‘deşifre’ ediliyor. Emniyete dönük paralel yapı operasyonu ve soruşturmasını yürüten İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın İstanbul Emniyeti TEM Şube’de sahte evrak düzenlendiğini, yasadışı izleme-dinleme ve sahte tutanaklarla binlerce kişi hakkında davalar açıldığını söylemesinin; İçişleri Bakanlığı’na bağlı müfettişlerin İstanbul Emniyeti TEM Şube’yi basıp, bilgisayarlarında sahte belge araması yapmasının üzerinden uzun bir zaman geçmedi. 15 Temmuz’dan bugüne ise siyasi polisin ürettiği sahte belgeler üzerine davalar açan savcılar, karar veren yerel mahkemelerle bunları onayan Yargıtay ceza dairelerinin üyeleri hakkında aynı soruşturma yürütülüyor. Geride kalan tüm yıllar boyunca bu ekiple kol kola siyasi operasyonları yapanlar, komplo davalarını açanlar; yargıyı demokrasi ve özgürlükler karşısında bir silah gibi kullananlar şimdi de aynı yoldan devam ediyor.”

OHAL İŞKENCESİNE DİRENEN SGDF’LİLERLE DAYANIŞMA ÇAĞRISI

OHAL işkencesine ve komploya direnen SGDF’li müvekkilleriyle ilgili tüm sürecin takipçisi olacağını duyuran EHB, demokratik kamuoyuna da şu çağrıyı yaptı: “OHAL işkencesine direnen 11 kişiyle, ‘Herkes için adalet’ diyen Suruç gazisi SGDF’li gençlerle dayanışmaya, meslektaşlarımızı savunmanlığa çağırıyoruz.”