Home , ATİK , Duisburg’da Katledilen Mina İçin Eylem

Duisburg’da Katledilen Mina İçin Eylem

DUİSBURG| 16.12.2019 | Pazar günü Duisburg Averdungplatz’da bir araya gelen Duisburg Kadın Dayanışma Platformu, Mina O.’yu anarak mahkeme süreçlerinde de davanın takipçisi olacaklarını belirttiler. Yeni Kadın, SKP, Jinan Kadın Komisyonu, Freies Forum’un içinde yer aldığı platformun çağrısı üzerine mitinge 100 civarında katılım sağlandı. Eylem, platform adına yapılan ortak açıklamanın ardından, Mina O şahsında katledilen kadınları da anarak devam etti. Yeni Kadın eylemde dövizleri, pankartı, flamaları ile yer aldı. Eylem boyunca Yeni Kadın Almanya Komitesi’nin çıkartmış olduğu bildirinin geniş dağıtımı yapıldı. Oldukça işlek bir merkezde yapılan eylem, çevrenin ilgi merkezi haline geldi. WAZ gazetesinden bir kadın arkadaş eylemi başından sonuna kad      ar izleyerek kadınlarla sohbetler gerçekleştirdi. Ayrıca yerel basından Ali Rıza Güler’de eylemi takip ederek haber yapanlar arasındaydı. Yeni Kadın’ın hazırlamış olduğu siyah tabut önünde mumlar yakılarak tüm katledilen kadınlar (milliyetleri, yaşları fark etmeksizin) genç kadınların dillerinden hikayeleri ve katledilişleri anlatılarak farkındalık yaratılmaya çalışıldı.

Almanya’nın Duisburg kentinde yaşayan Mina O. eşi tarafından katledilerek ormanlık bir alana gömüldü. Üç aydır kayıp olan Mina’nın cesedi geçtiğimiz günlerde bulundu. 26 yaşında hemşirelik yapan genç kadının nefesi eşi tarafından hunharca kesilmişti. Hiçbir şey olmamışçasına aylarca işine giden, arkadaşlarıyla görüşen, ‘normal’ davranan Ercan E. bu cesareti ve normaliteyi nereden alıyordu? Hergün yeryüzünde yüzlerce kadın en yakınındaki erkekler tarafından katlediliyor. Gerekçe olarak ise kayıtlara geçenler kimi zaman adına töre, gerici feodal toplum yapısı, kimi zaman ise kıskançlık, cinnet vb. gösteriliyor. Oysa ki; özel mülkiyet yapısı kadını erkeğin mülkü olarak göstermekte ve kadın üzerindeki tüm tahakkümleri de olağanlaştırıp normalleştirmektedir. Zira mülk olarak gördüğünüz bir nesne üzerinde tüm hakları kayıtsız sorgusuz kullanırsınız. Öldürür, şiddetin her türünü uygular, ezer, aşağılarsınız.

Patriarkal sistemin hüküm sürdüğü her yerde kadınların yaşam güvencesi yoktur, olamaz da… Ama egemenlerin bilmedikleri bir şey var: Dünyanın tüm coğrafyalarında kadınların mücadelesi ve dayanışması giderek büyüyor.