Anasayfa , Haberler , DTK'dan direnişe davet var

DTK'dan direnişe davet var

DİYARBAKIR | 06 – 05 – 2011 | Dün olağanüstü bir toplantı gerçekleştiren DTK sonuç bildirgesini açıkladı: AKP meşruiyetini kaybetti, kürt halkı direnişi yükseltmelidir.

Türkiye`de son derece hızlı seyreden siyasi sürece karşı tavır belirlemek amaçlı olağanüstü bir toplantı yapan Demokratik Toplum Kongresi Genel Kurulu dün akşam saatlerinde sonuç bildirgesini kamuoyuyla paylaştı.

800 delegeyle gerçekleştirilen toplantıda “AKP muhatap olmaktan çıkmış, meşruiyetini kaybetmiştir. AKP’nin saldırıları kendi meşruiyetini bitirdiği gibi seçim güvenliğini de ortadan kaldırmıştır” mesajı verilirken, sunulan talepler doğrultusunda halka demokratik direniş çağrısı yapıldı. Bunun yanısıra devlet ayaklı tüm saldırı konseptlerine rağmen Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloğu nun güçlendirilme çabalarının devam edeceği bildirildi.

Ulusal Birlik Çağrısı

Bildirgeyi açıklayan DTK Başkanlık Üyesi Tülay Özdemir, tüm Kürt kurumlarını ulusal statü inşaa etme sürecine dahil etmeye çağırarak “Halkımızın statüsünün belirlendiği bu süreçte ulusal birliğe gelmeyen anlayış ve tutumların halkımız tarafından kabul edilmeyeceği ve bundan dolayı da herkesin bu tarihi süreçte üzerini düşeni layıkıyla yapma çağrısı yapar. Bu anlamda kongremiz 4 Mayıs günü Kürt partilerinin Amed’te yapmış olduğu birlik açıklamasını selamlamaktadır. Kürtler, hiçbir dönemde olmadığı kadar ulusal birliğe ihtiyaç duymakta ve bunun koşullarına sahip durumdadırlar. Kongremiz tüm Kürt çevrelerine ulusal konferans hazırlıkları için ortak bir heyet oluşturma çağrısı yaparak, bunun pratik adımlarına dair bir planlamayı gündemine almıştır” şeklinde konuştu.

Soykırımcı AKP meşruiyetini kaybetti

Özdemir, “Kongremiz bölgemizde yaşanan bu gelişmelerin Kürdistan’ın kuzeyini ve Türkiye’yi de doğrudan etkilediği tespiti yapmış, Kürt halkının gelinen aşamada statüsüzlüğü asla kabul etmeyeceğini değerlendirmiştir. Devletleşen AKP’nin kendi iktidarını sağlama almak için başvurmadığı yol ve yöntem bırakmadığını, bunun için halkımıza yönelik olarak soykırım politikalarını devreye koyduğunu, Kürt sorununun çözümüne dair herhangi bir projesinin olmadığını aksine ‘Kürt sorunu bitmiştir’ denilerek halkımıza statüsüzlüğün dayatıldığı değerlendirilmiştir” dedi.

Seçim Güvenliği Kalmamıştır

Özdemir, “Tarihi bir süreçten geçen Kürt halkı kendi çözüm yöntemlerini mücadele geleneği içinde açığa çıkarmıştırAKP’nin saldırıları kendi meşruiyetini bitirdiği gibi seçim güvenliğini de ortadan kaldırmıştır. Her gün yapılan askeri ve siyasi operasyonlarla seçim koşulları fiilen ortadan kaldırılmıştır. Bu operasyonların derhal durdurulmaması durumunda seçim güvenliğinin de tehlikede olacağı ve seçim yapma koşullarının da ortadan kalkacağı görülmektedir. Bu da göstermektedir ki Türkiye denildiği gibi bir seçime gitmemekte Kürt halkının özgür iradesini tasfiye etme ve ortadan kaldırma planlamasının olduğu görülmektedir. Bu temelde kongremiz bu süreç devam ettiği taktirde seçime girmeme dahil birçok seçeneği gündemine almıştır.”

Özdemir: “Direnin”

Kürt halkını AKP iktidarının imha politikasına karşı direnişe davet eden Özdemir, “Demokratik halk direnişi ile kendi özgürlüğünü gerçekleştirme kararlılığındadır. Bu bağlamda kongremiz halkımıza 10 temel talep ekseninde Demokratik Özerklik statüsünü inşa etmek ve özgürlüğünü gerçekleştirmek için bir seferberlik ruhuyla başlatmış olduğu demokratik direniş eylemlerini yükseltmeye ve sonuç alıncaya kadar sürdürme çağrısı yapmaktadır. Kongremiz halkımızın direnişinin her türlü tasfiye ve yönelimi boşa çıkaracağını ve halkımızı özgürleştireceğini değerlendirmiştir. Bu kararlaşma düzeyini sahiplenen kongremiz kardeş Türkiye halklarına muhataplık çağrısını yinelemektedir. Muhataplığını yitiren AKP ile geliştirilecek bir sürecin olmadığı bilinciyle Türkiye halklarından kendi muhatabını geliştirme noktasında tarihsel rolünü oynama çağrısı yapmaktadır. Anlaşılmıştır ki; AKP’nin Kürt sorununa yaklaşımı ile aynı zamanda Türkiye’deki demokratik gelişim sürecini de darbelemekte ve demokratik çözüm yerine inkar ve imha siyasetini yeniden inşa etmektedir” şeklinde konuştu.

Suriye ve İran`a çağrı

Açıklamasında İran`da idamların hemen durdurulmasını istediklerini dile getiren Özdemir, Suriye rejimine de bir çağrı yaparak “Suriye’de yaşanan gelişmeler Kürdistan’ın bu parçası açısından önü alınamaz bir sürecin habercisidir. Baskı ve zor siyasetiyle ayakta duran Baas rejimi artık kendini sürdüremez bir noktaya gelmiştir. Ya Suriye halkların demokratik öz yönetimi temelinde bir yapıya kavuşacak ya da diğer Arap ülkelerinde olduğu gibi yıkılıp gidecektir. Kuşkusuz bu süreçte Kürtler kendi statülerini belirleyeceklerdir. Kongremiz Suriye rejimine halkımızın demokratik haklarını tanıma ve öz yönetimini kabul etme çağrısı yaparken, Kürt halkına da demokratik direnişini yükseltme sonuna kadar mücadelesine sahip çıkma çağrısı yapmaktadır.” ifadelerini kullandı.