Anasayfa , Haberler , İşçi Haklarına Saygı Göstermeyen Desa’ya Uyarı

İşçi Haklarına Saygı Göstermeyen Desa’ya Uyarı

TÜRKİYE | 14 – 03 – 2011 | Biz aşağıda imzası bulunan sendikalar olarak DESA’da işçilerin sendikalaşma yönündeki mücadelelerini destekliyoruz. Ülkemizin tanınan ve sektöründe önde gelen firması olan DESA’da işçilerin sendikalaşma hakları için verdikleri mücadeleye yakından tanıklık ediyoruz.

 

DESA’nın Düzce ve Sefaköy fabrikalarında 2008 yılından bu yana işçilerin sendikalaşmaları karşısında DESA sendika karşıtı tutumunu sürdürmektedir. 2008 yılında başlayan sendikalaşma sonrasında Düzce’deki sendikalı işçiler ve Sefaköy’de Emine Arslan olmak üzere toplam 41 işçi işten atılmıştı. Açılan işe iade davalarında mahkemelerde DESA haksız bulundu ve işçilerin işe iadesine karar verildi. DESA’ya sipariş veren uluslar arası markalara karşı yürütülen kampanya etkili oldu ve kesilen siparişleri sonrasında DESA T.Deri-İş Sendikası’yla 24 Ağustos 2009 yılında bir protokol imzaladı. Ancak DESA protokolün yükümlülüklerini yerine getirmeyerek sendikalaşmak isteyen işçilere yönelik baskılarını sürdürdü.

 

En son Düzce’de 28 Ocak 2011 tarihinde sendikal çalışmalarda öncü olan Hakan Lermi ve Serdar Kuru adlı işçiler işten atılmışlardır. Hakan Lermi ve Serdar Kuru adlı işçiler işlerine geri dönebilmek için T.Deri-İş Sendikası öncülüğünde 28 Ocak’tan bu yana Düzce’deki fabrika önünde direnişlerini sürdürmektedirler.

 

DESA Düzce’deki fabrikası ve yurt dışındaki mağazaları için devlet teşviklerinden yararlanmaktadır. Ve bu teşvikler çalışanların vergileri tarafından karşılanmaktadır. Çalışanların vergileri ile yatırımlarını büyüten DESA işvereni kendi çalışanlarının taleplerine de saygı göstermelidir.

 

DESA uluslararası markalara üretim yapmaya devam etmektedir. Bunların en başında ise Prada gelmektedir. DESA uluslar arası markalara üretim yapmanın koşulu olan Davranış Kuralları’nı işçilerine garanti ettiği halde bunları ihlal etmektedir. Dünyanın en pahalı çantaları Prada markası altında DESA’da üretilirken işçiler asgari ücret koşullarında çalıştırılmakta ve ücretlerini belirlemede söz hakları tanınmamaktadır. Ucuz emek için ülkemize gelen markalar ve onların tedarik zincirlerinden biri olan DESA “emeğe saygılı üretim” yapmamaktadır. DESA’nın mağazalarında müşteriye gösterilen güler yüzün ve ilginin arkasında sendikalaşmak isteyen işçilere gösterilen ağır psikolojik taciz uygulamaları, hakaret ve tehditler bulunmaktadır.

 

Yurt içinde ve yurt dışında onlarca mağazası bulunan DESA’yı işçilerin sendikalaşma haklarına saygı göstermeye ve işçilerin talepleri karşılamaya davet ediyoruz. Dünya markası olmayı hedefleyen bir firmanın üretimi gerçekleştiren işçilere uluslararası standartlara uygun çalışma şartları sunmasını bekliyoruz.

 

Biz aşağıda imzası bulunan sendikalar olarak DESA mevcut sendika karşıtı tutumunu değiştirmediği takdirde DESA ürünlerini tüketmeme hakkı da dahil olmak üzere çeşitli eylemlerle DESA işçileriyle ve sendikasıyla dayanışmayı büyüteceğimizi ilan ediyor, DESA’yı uyarıyoruz.

 

T.Deri-İş                         Hava-iş                      Kristal-İş                             Petrol-İş

Musa SERVİ                  Atilay AYÇİN           Bilal ÇETİNTAŞ              Mustafa ÖZTAŞKIN

Genel Başkan                 Genel Başkan            Genel Başkan                    Genel Başkan

 

 

 

Tek Gıda-İş                  TGS                            Tümtis                                         Toleyis

Mustafa TÜRKER        Ercan İPEKCİ            Kenan ÖZTÜRK                        Necati AKTAŞ

Genel Başkan                Genel Başkan             Genel Başkan                             Genel Başkan