Home , Dünya , Donetsk ve Luhansk’a saldırılar sürüyor

Donetsk ve Luhansk’a saldırılar sürüyor

etha-20150209-ukras-08_ext-1DONETSK-09-02-2015- ABD’nin önceki hafta silah yardımı yapacağını açıklamasının ardından AB Dışişleri Bakanları Ukrayna’yı görüşmek üzere bir araya geldi. Ukrayna askerleri ise Donetsk’teki bir kimya fabrikasını bombaladı.

Donetsk ve Luhansk’ta bağımsızlık ilan eden halkı bastırmaya çalışan Avrupa Birliği güçlerinin girişimleri devam ediyor.

Fransa, Almanya ve Rusya devlet başkanları ile Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko ile önceki hafta başlayan görüşmelerin 11 Şubat’ta Belarus’un başkenti Minsk’te devam edeceği açıklandı. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Minsk’teki toplantıda önemli kararlar çıkmasını beklediklerini kaydetti. Toplantıya katılım konusunda netlik olmadığını belirten Lavrov, bölgede yaşanan çatışmalardan batılı devletleri sorumlu tuttu, çatışmaların sonlandırılması çağrısı yaptı.

SİLAH YARDIMINA NET TAVIR ÇIKMADI

Brüksel’de bir araya gelen Avrupa Birliği Dışişleri bakanları Ukrayna’ya silah desteği konusunda ortak bir görüşe varamadı, Rusya’ya yönelik yaptırımların görüşülmesi de 16 Şubat’a erteledi. Acele bir karar vermek istemediklerini belirten Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, „Yaptırım uygulama olasılığı hala masada ancak bölgedeki duruma göre karar vereceğiz. Minsk’te gerçekleşecek görüşmenin sonuçlarına bağlı olarak durumu gelecek Pazartesi yeniden değerlendirip kararımızı öyle vereceğiz“ diye belirtti.

Çin ve İspanya hükümetleri ise Ukrayna’ya silah satışına karşı olduklarını açıkladı. Interfax’ta yer alan habere göre, Çin Dışişleri Bakanlığı temsilcisi Çunin, Ukrayna’ya silah sağlanmasına karşı çıktığını kaydetti. Çunin, „Ukrayna’nın doğusuna barış gerekiyor, silah değil“ dedi.

İspanya Dışişleri Bakanı Jose Manuel Garcia Margallo ise „Ukrayna ordusunun silahlandırılmasına karşıyız“ ifadelerini kullandı.

DONETSK’TE ŞİDDETLİ PATLAMA

Diğer taraftan Donetsk ve Luhansk’a yönelik ordu ve AB destekli faşist saldırılar da şiddetini artırdı. Donetsk’te bulunan bir kimya fabrikası Ukrayna askerleri tarafından bombalandı. Youtube’ta yayınlanan görüntüde, bombardımanın şiddeti gözler önüne serildi. (etha)